Saunapaneelit ja laudelaudat

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 31-45 / 68

per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen
 1. Lauderima leppä shp 28x40x2400
 2. Lauderima lämpökäsitelty haapa 28x40x2400
 3. Leppä Sormipaneeli 15x82x2100/2700
 4. Luna laudepuu SHP Thermo-D mänty 26x92x3000
 5. Maler SH 15x120x3050 Tammi puuvalmis
 6. Maler SH 20x120x3050 Tammi puuvalmis
 7. Maler SH 20x95x3050 Tammi puuvalmis
 8. Mänty Sormipaneeli 14X95X2085
 9. Paneeli lämpökäsitelty haapa STP 15x90x1800
 10. Paneeli lämpökäsitelty haapa STP 15x90x2100
 11. Paneeli lämpökäsitelty haapa STP 15x90x2400
 12. Paneeli lämpökäsitelty haapa STP 15x90x2700
 13. Paneeli lämpökäsitelty haapa STP 15x90x3000
 14. Paneli haapa a STP 15x90x2400
 15. Paneli leppä a stp 15x90x1800
View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 31-45 / 68

per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen

Mistä puumateriaaleista saunapaneelit ja laudelaudat?

Saunapaneelit ja laudelaudat ovat oleellinen osa saunan sisustusta toimien halutun tunnelman luojana. Paneloinnin avulla saunaan saadaan kauniit ja tyylikkäät seinät ja kattopinnat, jotka tekevät saunasta viihtyisän tilan löylyjä ja rentoutumista varten. 

Saunassa suosittuja puulajeja ovat esimerkiksi kuusi, leppä, tervaleppä ja haapa. Suorasyinen kuusi on yksi kestävimmistä saunamateriaaleista ja väriltään klassisen vaalea. Kuusi soveltuu erityisen hyvin paneelimateriaaliksi esimerkiksi mökille tai pihasaunoihin, jotka ovat osan vuodesta kylmillään.

Kotimainen mänty on ollut pitkään melko aliarvostettu materiaali saunassa, mutta se on kasvattanut viime vuosina suosiotaan lepän ja haavan saatavuushaasteiden takia. Mänty on usein mielletty pihkaantuvaksi puumateriaaliksi, joten sen käyttöä saunoissa on ennen muinoin vältetty. Pihkaa kuitenkin muodostuu usein vasta 100 asteisissa puusaunoissa, joten pihkaantumista ei niinkään katsota enää ongelmaksi nykyaikaisissa 50-70 asteen sähkösaunoissa.

Saunan panelointi ja hinta

Saunapaneelin hinta riippuu paljon valitusta materiaalista. Vaikka jotkut puulajikkeet ovatkin halvempia kuin toiset, kannattaa saunaan valita ennen kaikkea laadukkaat puumateriaalit, jolloin sauna kestää käytössä vuosien ajan pysyen kauniina ja viihtyisänä. Halvimpia saunapaneelien materiaaleja ovat suorasyinen kuusi sekä terveoksainen kuusipaneeli. 


Saunan paneloinnissa kannattaa huomioida käytettävissä olevan tilan koko. Paneelin suunnalla voidaan säädellä tilan dynamiikkaa, jonka viimeistelee hyvin suunniteltu valaistus. Esimerkiksi epäsuora valaistus korostaa usein muotoja ja tuo kauniisti esille puun kuvioinnit ja ominaisuudet. Pienempään saunaan voi hyvin tehdä vaakapaneloinnin, mutta suuremmassa saunassa pystypanelointi voi olla helpompi toteuttaa. 


Saunapaneelin käsittely

Saunapaneelin käsittely vaikuttaa paneloinnin ominaisuuksiin. Saunapaneelin suojakäsittely auttaa puuta kestämään lämpötilan ja kosteuden vaihteluja, jolloin puu pysyy kauemmin kauniina ja on helpompi puhdistaa. Saunapaneelien käsittelyyn on omat tuotteensa, jolloin puu ei kuumene saunaa käytettäessä. Sen vuoksi esimerkiksi lakka ei sovellu saunaan.

Lämpökäsitelty saunapaneeli, kuten haapa, on hyvin kulutusta ja kosteutta kestävä. Lämpökäsittelyn ansiosta materiaalin kosteuseläminen pienenee huomattavasti, jolloin se pitää myös hyvin muotonsa. Lämpökäsittelyyn käytetään vain vesihöyryä ja lämpöä, joten lämpökäsitelty paneeli on näin myrkytön sekä ympäristöystävällinen vaihtoehto. Lämpökäsittely luo paneelille kauniin ruskean pinnan, mutta jos haluat syventää sävyä, voit halutessasi käsitellä paneelin hoitoöljyllä, joka myös suojaa puun pintaa. 

Saunapaneelit voidaan käsitellä myös sävytetyllä saunasuojalla. Saunasuojalla käsiteltyjen paneelien joukosta löytyy paljon eri värivaihtoehtoja tummista paneeleista vaaleisiin paneeleihin. Kun haluat käsitellä saunapaneelit itse, vaihtoehtoja on runsaasti ja saat näin paneeleille haluamasi lopputuloksen.

Laudelautojen valinta

Saunan laudepuut voidaan rakentaa mieltymysten mukaan. Perinteisten suorien lauteiden rinnalle on trendien myötä nousseet kaarevat pinnat sekä tyylikkäät kulmaratkaisut. Monet nykyaikaiset saunat sisältävät myös erilaisia ergonomisia selkätukia sekä muita mukavuutta lisääviä elementtejä. Saunan laudepuutavaraa ostaessa kannattaa valita laudepuun pituus mahdollisimman lähelle sitä pituutta, jota tarvitset lauteiden rakentamiseen. Näin minimoit hukan ja helpotat rakennustyötä.

Saunan lauteiden korkeus on yleensä noin 50-60 cm lattiasta, jotta niille on helppo nousta. Lauteiden korkeus riippuu kuitenkin saunan koko korkeudesta. Lauteiden mitoitus kannattaa aloittaa katosta, jolloin katon ja ylimmän laudelaudan välille jätetään tilaa yleensä noin 100-120 senttimetriä. Ylälauteesta alalauteeseen välilä jää noin 40-45 cm ja askelmien nousuun 30-35 cm.

Valikoimastamme löydät runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, joista voit valita omien mieltymyksiesi mukaan saunan ilmeeseen sopivat paneelit ja laudelaudat. Tutustu lisäksi erilaisiin puunsuojiin sekä pintakäsittelyyn tarkoitettuihin tuotteisiin. Verkkokaupastamme löydät saunaremonttiin myös laadukkaat kiukaat ja padat sekä laatat. Muista viimeistellä saunasi tyylikkäillä saunakalusteilla, kuten kiululla ja saunamittarilla. Tilaa nyt paneelit saunaan verkkokaupastamme tai tule vertailemaan valikoimaa Hartmanin myymälään!

Kattava Saunapaneelit ja laudelaudat -valikoimamme sisältää kaiken tarvittavan uuden kylpyhuoneen rakentamiseen tai vanhan remontointiin. Kylpyhuoneeseen ja saunaan löydät verkkokaupastamme laadukkaat tuotemerkit kuten Svedbergs, Harvia, Narvi ja Pisla. Saunapuutavara -valikoiman tuotteet lähetämme samana päivänä, joten saat laatutuotteet myös nopeasti perille.