Hartmanin historiaa

Perheyhtiö Oy C.J.Hartman Ab:n tarina alkoi 2.8.1862, kun Carl Johan Hartman kahden liikeapulaisen avustamana avasi C.J. Hartmanin siirtomaatavarakaupan Vaasaan. Siirtomaatavarakauppa oli alkuun tyypillinen silloinen kauppahuone omine vienti- ja tuontitoimintoineen. Erikoistuminen rautakaupaksi tapahtui 1890-luvulla, millä alalla yhtiö edelleen toimii.

Hartmanin 160-vuotinen historia -podcast

Radio Vaasa esitti Yrittävä Rannikko-Pohjanmaa ohjelmassa viiden jakson mittaisen podcastsarjan, jossa esitellään Hartmanin 160-vuotista historiaa.

Osa 1: Carl Johan Hartman 1862-1909

Osa 2: Erik Hartman 1910-1936

Osa 3: Lars Hartman 1937-1969

Osa 4: Lars-Erik ja Gustaf Hartman 1970-1999

Osa 5: Viides sukupolvi 2000-

Hartmanin tarina

Vuonna 1862 maailma oli kovin erilainen kuin nykyään. Tuolloin avattiin Helsingin ja Hämeenlinnan välille Suomen ensimmäinen rautatieosuus, markka oli vasta otettu käyttöön omana valuuttanaan, merten takana Yhdysvalloissa villilänsi eli kukoistustaan ja Vaasassa Carl Johan Hartman aloitti kaupankäynnin liiketilassaan kauppatorin kupeessa.

Hartmanin rautakaupan perusta oli luotu ja elinkaarensa aikana se on nähnyt rakkaan isänmaamme itsenäistymisen, maassamme käydyn sisällissodan ja maailmaa kohdanneet kaksi maailmansotaa. Näin aikoina on koettu sekä matala- että korkeasuhdanteita kuin myös kaksi globaalia pörssiromahdusta, jotka ovat vavisuttaneet maailman markkinoita. Carl Johan tuskin osasi tuolloin arvata, että 160 vuotta myöhemmin, kaukaisella 2020-luvulla, tuo sama kauppa olisi edelleen samaan perheen omistuksessa.

C.J. Hartmanin siirtomaatavarakaupan ovet aukenivat ensi kertaa kesäisenä päivänä 2. elokuuta vuonna 1862. Tuotevalikoima oli monipuolinen aina tervasta, rukiinsiemeniin ja teollisuustuotteisiin. Olipa tarjonnassa myös omassa pesuhuoneessa valmistettua punssia ja likööriä. Vuonna 1881 Carl Johan hankki kaksi puhelinosaketta ja pari vuotta myöhemmin saattoi oluttilauksen soittaa suoraan yrityksen olutpanimoon. 1880-luvulla rautatavaroiden menekki kasvoi ja kauppa jaettiin rauta-, siirtomaatavara, kangas- ja konjakkiosastoihin. Seuraavalla vuosikymmenellä rautaosaston liikevaihto kasvoi ylittäen kaikkien muiden osastojen yhteenlasketun liikevaihdon. Pian liikkeen nimeksi tulikin C.J.Hartmanin Rautapuoti.

Erik Hartman seurasi isäänsä yrityksen johdossa. Hän rakennutti Vaasan torin laidalle uuden Hartmanin talon, joka valmistui vuonna 1913. Wall Streetin vuoden 1929 pörssiromahdus heilutti taloutta myös Suomessa, mutta Hartman selvisi lamasta kuittaamalla liiketoiminnan tappioita talosta saatujen vuokratuottojen kautta. Talo on edelleen yksi Vaasan tunnetuimmista maamerkeistä. Erik hankki myös vuonna 1922 yritykselle ensimmäisen auton, vaikka ei itse koskaan ajokorttia hankkinutkaan. Tavarakuljetuksissa suosittiin kuitenkin hevosia vielä auton hankinnan jälkeenkin. Vasta vuonna 1965 luovuttiin Putesta, joka jäi historiaan liikkeen viimeisenä hevosena.

Erikin yllättävän poismenon vuoksi yrityksen johtoon nousi hänen poikansa Lars Hartman vuonna 1936. Larsin aikakaudella sota vei ison osan henkilökunnasta rintamalle. Yrityksessä toteutettiin yrityskauppoja ja toimintaa laajennettiin aina Rovaniemelle asti. Talouselämän kasvu ja korkeasuhdanne 1950-luvulta alkaen vilkastutti kauppaa ja vuonna 1964 siirryttiin toiminnassa automaattisen tietojen käsittelyn maailmaan. Samana vuonna aloitettiin prosessi Hartmanin muuttamisesta osakeyhtiöksi, joka lopulta konkretisoitui vuonna 1970, kun yhtiön nimi Oy C. J. Hartman Ab rekisteröitiin kaupparekisteriin.

Seuraavat perheyhtiön vetäjät olivat veljekset Lars-Erik ja Gustaf Hartman, jotka tulivat yrityksen johtoon samana vuonna kun yritys oli muutettu osakeyhtiöksi. Kilpailu rautakauppa-alan markkinaosuuksista oli kiristynyt 1970-luvulla ja yhtiön piti luoda laajentumisstrategioita toiminnan laajentamiseen Vaasan ulkopuolelle. Tästä alkoi merkittävä toimintaverkoston kasvattaminen omia myyntipisteitä avaten ja yritysostoja tehden. Talouskasvun vaatimaton kehitys ja rakentamisen hidastunut trendi tuottivat uusia liiketoiminta-avauksia, joista esimerkkinä autokaupan liittäminen yhtiön tuotevalikoimaan.

Siirryttäessä 2000-luvulle nousi yhtiön johtoon Gustafin poika Björn Hartman. Yhtiön strategiassa oli palattu keskitetysti rautakaupan alalle ja autokaupasta luovuttiin asteittain. Liiketoiminnan kehitykselle annettiin suuri painoarvo ja toimintaa organisoitiin luomalla selkeitä liiketoiminta-alueita ja -yksikköjä.

Jo ammoisina alkuaikoina myyntikauppa perustui luottomyyntiin ja laskut lähetettiin kerran vuodessa. Nykyään laskumme lähtevät hieman useammin, mutta Hartmanin kaupanteko on nyt ja aina perustunut pohjalaiseen luottamukseen ja pitkäikäisiin kumppanuuksiin.

Hartmanin osaaminen on rakentunut monipuolisen tuotevalikoiman ympärille ja tarinamme on osoitus rohkeudesta, periksiantamattomuudesta ja uudistumiskyvystä - yhtiömme tuotekirjo on uudistunut ja vaihdellut ajan hengen mukaisesti. Meillä on kautta aikain tehty kauppaa mitä erilaisimpien myyntituotteiden kautta. Tästä on muodostunut rautainen osaaminen alamme pisimmän historian omaavan yrityksen toimintaan. Tupakka, paloviina ja elävät eläimet eivät enää nykyään kuulu yrityksen tuotevalikoimaan, mutta ne kuvastavat sitä monipuolista osaamista, jonka kautta Hartman on muotoutunut tämän päivän luotettavaksi kauppakumppaniksi. Olemme eläneet elämää yhdessä asiakkaiden kanssa, kasvaen ja kehittyen. Yhtenä Suomen vanhimmista yrityksistä, jo viiden sukupolven ajan, Hartmanin tuotteet ja palvelut ovat olleet vahvasti läsnä suomalaisten jokapäiväisessä arjessa. Hartman on osa suomalaista menestystarinaa, joka jatkuu vahvana tänäkin päivänä. Tarina jatkuu edelleen Vaasan torin laidalla, kuten se vuonna 1862 alkoi 160 vuotta sitten.

Hartman vuodesta 1862

150 vuotta kaupankäyntiä

'Suomen kauppa ja teollisuus'

Yhtiö on ollut saman perheen omistama ja johtama jo viiden sukupolven ajan ja kukin sukupolvi on lyönyt oman leimansa yhtiön historiaan.

Carl Johan Hartman 1862-1909

1862
Carl Johan Hartmanin porvarin oikeudet ja oikeus harjoittaa koti- ja ulkomaankauppaa hyväksytään Vaasan maistraatissa. C. J. Hartmanin Siirtomaatavarakauppa avataan 2. elokuuta Vaasan kauppatorin laidalla.

1863
Carl Johan saavuttaa ensimmäisen sijan elävien eläinten viennissä Vaasasta.

1866
Lahden Olutpanimo perustetaan ja samalla avataan liikkeen takaosassa Kauppapuistikolla oluttupa. Liikkeessä on neljä työntekijää. Myynnissä on paljon uusia tuotteita; keittiöliesiä, ulkomaisia mausteita, amerikkalaisia kylvökoneita, posliinia, vaatteita sekä ”siirrettäviä Wesiclosetteja zinkkipellistä”.

1869
Carl Johan ostaa Nils Petter Åbergin konkurssipesältä kiinteistöt Hovioikeudenpuistikko 15 ja Kirkkopuistikko 1.

1876
Vientitoiminta lopetetaan, koska päätuotteen, tervan, vienti ei enää kannata höyrylaivojen vallatessa alaa purjelaivoilta.

1881
Carl Johan merkitsee kaksi puhelinosaketta á 300 mk, toisen liikkeen ja toisen omistamansa Lahden Olutpanimon nimiin. Liikkeeseen tulee ensimmäinen puhelin. Puhelinnumero on 70.

1883
Pohjolan Polttimon konkurssipesä otetaan haltuun Viktor Schaumanin kanssa. Mukana seuraa lupa valmistaa paloviinaa 170 000 kannua parina seuraavana vuotena.

1887
Liikkeen työntekijät opettelevat laskemaan uuden metrijärjestelmän mukaan.

1888
Carl Johan saa kauppaneuvoksen arvon toiminnastaan Vaasan kaupan ja teollisuuden hyväksi.

1890
Lahden Olutpanimo myydään Panimo Oy Bockille.

1892
Rautaosaston myynti ylittää kaikkien muiden osastojen yhteenlasketun liikevaihdon. Lehtimainoksiin C. J. Hartmanin Siirtomaatavarakaupan tilalle tulee C. J. Hartmanin Rautapuoti.

Erik Hartman 1910-1936

1910
Carl Johan luovuttaa liikkeen pojalleen Erikille. Tilinpäätöksiä tuloslaskelmineen aletaan tehdä joka vuosi.

1911
Hartmanin talon rakennustyöt alkavat.

1912
Liikepalatsin ensimmäinen osa valmistuu ja liike siirtyy väliaikaisesti sinne.

1913
Rakennus valmistuu ja liike muuttaa lopullisiin tiloihinsa.

1915
Hartmanin talo liittyy Vaasan vesijohtoverkostoon.

1917
Carl Johanin monivaiheinen elämä päättyy 79 vuoden iässä.

1918
Erik nimitetään Ruotsin varakonsuliksi.

1922
Liikkeen henkilökuntaan kuuluu 24 henkilöä. Liikkeeseen hankitaan ensimmäinen auto.

1930
Liikevaihto, joka oli tähän asti kasvanut, pysähtyy. Liikkeen tappio on yli 1,5 Mmk, luotto-tappioiden ja takaustappioiden seurauksena. Kiinteistön tuloilla katetaan liikkeen tappiot.

1932
Erik onnistuu saamaan Ruotsissa 1907 perustetun Svenska Kullagerfabrikenin SKF:n Suomen edustuksen.

1934
Liikevaihto nousee jälleen ja ylittää lamaa edeltävän tasonsa.

1936
Erik kuolee yllättäen ulkomaanmatkalla. Larsista tulee liikkeen omistaja ja jatkaja.

Lars Hartman 1937-1969

1937
Perustetaan koko henkilökuntaa koskeva eläkerahasto.

1938
Pietarsaaresta ostetaan Järn Ab – Rauta Oy:n sekä Rovaniemeltä Pohjolan Rauta Oy:n.

1939
Asepalveluksessa on 60 % liikkeen mieshenkilökunnasta. Emil Öist toimii yrityksen johtajana Larsin ollessa rintamalla komppanian JR9 päällikkönä.

1942
Ostetaan Kokkolassa toimivan Alfred Björklundin Rautakaupan osake-enemmistö.

1950
Vaasan myymälässä on tulipalo, joka tuhoaa täysin liikkeen sisustuksen. Pohjolan Rauta Oy Rovaniemellä lakkautetaan heikon hoidon ja vaikean hallinnan vuoksi.

1951
Nk. Korean korkeasuhdanne tuo mukanaan kaikenlaisten rautatavaroiden vilkastuneen myynnin.

1952
Huonon kannattavuuden vuoksi Björklundin Rautakauppa Pietarsaaressa myydään Sandqvistin perheelle.

1957
Eläkerahaston vastuut siirtyvät viralliselle seuraajalle C. J. Hartmanin Eläkesäätiö rs:lle.

1958
Lars-Erik astuu isänsä palvelukseen, ja seuraavana vuonna Gustaf.

1962
Yrityksen 100-vuotispäivää vietetään 2. elokuuta.

1964
Syntyy ajatus muuttaa C. J. Hartman osakeyhtiöksi. Kauppa- ja teollisuusministeriö vahvistaa yhtiöjärjestyksen 4. syyskuuta.

1965
Venehalli ja perämoottoreiden korjaamo avataan Palosaaren sillan vieressä Vigrenin matalikolla. Liikkeen viimeinen hevonen, Putte, myydään Raippaluotoon.

1967
Ensimmäinen automaattinen tietojenkäsittelyjärjestelmä otetaan käyttöön. Liiketalossa on tulipalo, joka tuhoaa kellarivaraston täysin. Vahingot nousevat 1,4 miljoonaan markkaan, mikä on vuoden suurin palovahinko Suomessa

1968
Seinäjoen myyntiyksikön toiminta aloitetaan Lakeuden Rautahaka Oy:ltä vuokratuissa tiloissa Kapernaumin teollisuusalueella.

Lars-Erik ja Gustaf Hartman 1970-1999

1970
Lars kuolee 66 vuoden ikäisenä 1. heinäkuuta. Oy C.J. Hartman Ab merkitään kaupparekisteriin 3. heinäkuuta. Lars-Erikistä tulee toimitusjohtaja ja Gustafista hallituksen puheenjohtaja.

1972
Lunastetaan Pietarsaaressa Oy Telko Ab:n osuus Rauta Oy:stä.

1973
Pietarsaaressa Rauta Oy fuusioidaan C.J. Hartman Ab:hen. Vaasan uusi keskusvarastorakennus Liisanlehtoon valmistuu, minne myös myymälä siirtyy. Liikkeen nimeksi tulee Hartmarket.

1974
Ostetaan Oy Renlund Ab:n varastohalli Pietarsaaressa.

1976
Ostetaan Kokkolasta Oy Ermo Ab:n tukkutoiminta.

1980
Siirrytään reaaliaikaiseen tietojenkäsittelyyn, joka mahdollistaa tuoreet tilastot sekä välittömät tiedot varastoiduista tuotteista. Ostetaan Kokkolassa Ermolta vuokratut tukkumyynti ja varastotilat.

1981
Ostetaan Kauhajoella toimineen Rakennusmarket Oy:n koko osakekanta ja Kauhajoelle avataan yrityksen viides myyntiyksikkö.

1982
Ostetaan Pietarsaaressa Teräksen varastorakennus sekä Kokkolan Tervahovilta Teräksen teräsvarasto. Vaasassa vuokrataan Teräksen teräshalli. Seinäjoella rakennetaan uudet varastohallit ja suurennetaan konttoritiloja.

1984
Siirrytään saapuneiden laskujen mikrokuvaukseen sekä tietokoneperusteiseen kassajärjestelmään käteismyynnissä ensimmäisenä yrityksenä Suomessa.

1987
Hankitaan Oy Haldin Ab:n liiketoiminta Vaasassa ja Närpiössä ja yrityksestä tulee autokauppias.

1989
Autokauppaa laajennetaan hankkimalla Oy Auto-Haro Ab:n liiketoiminta Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa. Henkilökunnan määrä nousee hankinnan myötä 400:aan. Venekauppa lopetetaan. Lars-Erik kuolee 57-vuotiaana 3. marraskuuta.

1990
Gustaf Hartman siirtyy hallituksen puheenjohtajaksi, toimitusjohtajaksi valitaan varatoimitusjohtajana toiminut Leif Back. Yhtiön myynti ylittää ensimmäistä kertaa miljardin nousten 1.177 miljoonaan markkaan. Rakennetaan uusi autotalo Vaasaan.

1991
Yhtiön myynti romahtaa ja vuositulos on tappiollinen monen hyvän vuoden jälkeen.

1992
Hankitaan Oy Veho Ab:n edustukset Vaasassa, Pietarsaaressa ja Kokkolassa.

1995
Lama tuntuu edelleen ja maan rautakaupan myynti laskee vielä. Henkilökunnan määrä on laskenut 300:aan.

1997
Rautakaupassa solmitaan yhteistyösopimus Keskon kanssa.

1999
Kivihaan autotalo Vaasassa laajennetaan.

Viides sukupolvi 2000-

2000
Björn Hartman nimitetään yhtiön toimitusjohtajaksi. Leif Back jatkaa varatoimitusjohtajana. Hartman Koti perustetaan.

2001
Uuden konsernistrategian myötä päätetään keskittää enemmän resursseja rautakauppaan. Yhtiön toimialat yhtiöitetään. Yhteistyösopimus Keskon kanssa päätetään.

2002
Kuorma-autotoiminta Kokkolassa ja Pietarsaaressa myydään Wetterille sekä Vaasassa ja Närpiössä Seinäjoen Käyttöautolle. Rautakaupassa käynnistetään mittava kehitysohjelma.

2003
Henkilöautokauppatoiminta ja henkilöautokaupan kiinteistöt myydään Autotalo Mobila Oy:lle.

2004
Venekauppa aloitetaan uudestaan Vapaa-ajan yksikössä Vaasan Liisanlehdossa. Vaasan ja Pietarsaaren kauppapaikat uudistetaan.

2005
Tampereelle perustetaan yhtiön viides kauppapaikka. Seinäjoen kauppapaikka uudistetaan.

2006
Kokkolan kauppapaikka uudistetaan ja hankitaan naapuritontilla oleva kiinteistö.

2008
Yhtiössä siirrytään konttoriorganisaatiosta myyntilinjaorganisaatioon. Hankitaan Pintavärin liiketoiminta Tampereella.

2009
Myynti laskee voimakkaasti sukeltavien markkinoiden myötä. Hankitaan Pietecin liiketoiminta Pietarsaaressa ja Seinäjoella.

2010
Härmässä avataan yhtiön uusi teräsvarasto, minne keskitetään teräsvarastointi. Tuontitoiminnan merkitys kasvaa voimakkaasti etenkin teräksissä ja puupohjaisissa levyissä. Myynnillisesti kasvetaan käytännössä yhtä paljon kuin edellisenä vuonna laskettiin.

2011
Myynnin vahva kasvu jatkuu. Hankitaan Oy Woodpro Ltd:n liiketoiminta.

2012
Yhtiö täyttää 150 vuotta.

2013
Espoossa avataan yhtiön kuudes kauppapaikka.
Hartmanin liiketalon Vaasan torin varrella täyttää 100 vuotta.

2017
Yhtiö täyttää Suomen 100-vuotisjuhlavuonna 155 vuotta.

2021
Kuluttajaverkkokauppa aukeaa. Toimitukset onnistuu ympäri Suomen.
Vaasan Liisanlehdossa tehdään myymäläuudistuksia ja varastolaajennuksia.

2022
Hartman täyttää 160 vuotta.

Historian havinaa Hartmanilta: