Kompostorit ja käymälät

View as Ruudukko Luettelo

7 tuotetta

per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen
 1. Kekkilä kompostoiva kuivikekäymälä 100L
 2. Kekkilä puutarha- ja mökkikompostori Kestävä+ 310 L, musta
 3. Kompostoiva huussikäymälä 230L Kekkilä
 4. Kotikompostori 230 L Kestävä+ Kekkilä Kampanjahinta
  Kotikompostori 230 L Kestävä+ Kekkilä
  Halvin hinta viimeisen 30-päivän aikana: 449,00 €
  Kampanjan päättymispäivä: 2024-08-31
 5. Kuivikekäymälä 50l Kekkilä
 6. Tehokompostori 225l Kekkilä Kampanjahinta
  Tehokompostori 225l Kekkilä
  Halvin hinta viimeisen 30-päivän aikana: 479,00 €
  Kampanjan päättymispäivä: 2024-08-31
 7. Tehokäymälä 230 L, EKO Kekkilä
View as Ruudukko Luettelo

7 tuotetta

per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen

Kompostorit ja kompostikäymälät ovat ekoteko

Kompostorit ja kompostikäymälät tekevät kompostoinnista helppoa. Kompostoiminen on askel kohti ekologisempaa elämää, joka sujuu vaivattomasti nykyaikaisten kompostorien avulla. Kompostointi on erinomainen ekoteko, sillä se vähentää kaatopaikkajätettä ja sitä kautta metaanipäästöjä. Kompostointia voisikin luonnehtia ympäristönsuojeluksi parhaimmillaan.

Lämpökompostori, lehtikompostori vai mökkikompostori?

Valitse kompostori kotiin ja mökille käyttötarkoituksen mukaan. Kompostointi on erinomainen tapa vähentää sekajätteen määrää. Talousjätteestä yllättävän suuri osa on kompostoitavaksi kelpaavaa biojätettä. Keittiöjätteen kierrätykseen sopivat parhaiten erilaiset pikakompostorit tai tehokompostorit. Pieni kompostori on helppo sijoittaa keittiön läheisyyteen, jolloin perheen biojätteen käsittely on vaivatonta. Pienet kompostorit toimivat myös hyvinä mökkikompostoreina lannoittaen tehokkaasti kukkapenkit, jolloin jätteen pois kuljettamista ei tarvitse miettiä erikseen.

Lämpökompostori kompostoi biojätteen nopeasti ja sopii hyvin ympärivuotiseen käyttöön. Tiiviiseen kompostoriin ei pääse tuhoeläimet levittelemään jätettä, jolloin komposti saa tehdä työnsä rauhassa. Lämpökompostori kannattaa mitoittaa kompostoitavan jätteen mukaan, sillä liian pieni kompostori ei välttämättä kykene käsittelemään suunniteltua suurta jätemäärää. Liian suuressa kompostorissa taasen kompostointi ei välttämättä pysy käynnissä. Jos komposti alkaa haisemaan, sen kosteustasapaino on luultavasti liian korkea ja happi on päässyt loppumaan. Silloin kompostia kannattaa sekoittaa huolellisesti ja lisätä joukkoon esimerkiksi karkeaa kompostikatetta.

Lämpökompostorin lisäksi isoon puutarhaan kannattaa hankkia myös lehtikompostori. Puutarhakompostori kompostoi ison osan piha- ja puutarhajätteestä. Kasvien kompostoimisessa voi toki toimia itse rakennettu kehikko, mutta tehokkaaseen kompostoimiseen sopii parhaiten kompostori, jossa lämpötila pysyy suhteellisen korkeana. Mitä lämpimämpi kompostori on, sitä nopeammin jäte hajoaa. Puutarhajäte on hyvä pitää kosteana kääntelemällä jätettä silloin tällöin tai lisäämällä siihen erilaisia kompostiherätteitä. Vältä rikkakasvien ja tauteja ja tuholaisia sisältävien kasvien laittamista kompostoriin, sillä ne saattavat levitä pihalle uudestaan kompostimulla mukana. Kompostoimalla lehti- ja puutarhajätteen palautat tärkeät ravinteet takaisin omaan pihapiiriisi.

Kompostikäymälät ja kompostoivat wc:t

Useimmilta mökeiltä ja vapaa-ajan asunnoilta löytyy tänä päivänä kompostikäymälä, joka on tehokas ja ekologinen ulkokäymäläratkaisu. Kompostoiva wc parantaa vessojen käyttömukavuutta ja ehkäisee maaperän kuormittumista. Kiinteä jäte kompostoituu käymälässä siististi ja tehokkaasti. Kun wc-kompostoria käytetään oikein, huussi ei ala haisemaan eikä sitä tarvitse tyhjentää kovinkaan usein. Pöntön läheisyyteen kannattaa varata riittävästi kuiviketta ja lisätä sitä jokaisen vessakäynnin jälkeen. Kuivikkeen tehtävä on peittää jätökset, sitoa hajuja, imeä ylimääräistä kosteutta sekä toimia tukiaineena käymäläjätteen kompostoinnissa. Sopiva määrä kuiviketta on noin 2-3 dl jokaisen asioinnin jälkeen. 

Perinteiseen kuivakäymälään verrattuna kompostoiva käymälä on huomattavasti vaivattomampi ratkaisu. Vanhanaikaisesta huussista jäte joudutaan tyhjentämään erikseen kompostiin kompostoitavaksi kun taas käymäläkompostori kompostoi jätteen välittömästi. Kompostorista se on helppo siirtää suoraa jälkikompostikasaan kypsymään. Valmis kompostijäte voidaan hyödyntää esimerkiksi mökin pihapiirin kukkapenkeissä. Käymälän asennuspaikka kannattaa valita niin, että käymälän tyhjennys on mahdollisimman vaivatonta.

Miten kompostori toimii

Kompostorit tarjoavat täydelliset olosuhteet biojätteen kompostointiin. Kompostorit ovat usein lämpöeristettyjä, sillä kompostoinnin seurauksena sisälämpötila nousee eli komposti niin sanotusti palaa. Uuden kompostorin lämpeneminen alkaa tyypillisesti muutamassa päivässä sen asentamisesta. 

Kompostoituminen jakautuu kolmeen vaiheeseen: lämpenemisvaiheeseen, kuumavaiheeseen ja jäähtymisvaiheeseen. Kompostorin lämpötila voi nousta jopa 80 asteeseen, mutta yleensä se asettuu 60–70 asteen välille. Lämpenemisvaiheessa komposti muuttuu hyvinkin happamaksi, eli sen pH-arvo laskee, kunnes happamuus lähtee tasaantumaan asettuen neutraalille tasolle (pH 7). Lämpötila pysyy kompostorissa korkeana viikkoja, kunnes alkaa jäähtymis- ja kypsymisvaihe, joka voi kestää jopa kuukausia. Eri vaiheiden pituuteen vaikuttavat kompostin koko ja rakenne sekä kompostorissa käytettävät raaka-aineet.

Miksi kompostointi on tärkeää

Biojätteen kerääminen ja kompostoiminen tuottaa käyttäjälleen puutarhamullat ja säästää selvää rahaa poiskuljetettavan jätteen määrän vähenemisessä. Kompostoinnin avulla luot jätteitä hajottaville pieneliöille, kuten bakteereille ja sienille, erinomaiset toimintaolosuhteet. Orgaanisen aineen hajoaminen tuottaa lämpöä, joka tappaa tehokkaasti siemenet ja kasvitaudit. Lierot muuttavat jätteen jälleen mullaksi syömällä pieneliöiden hajottamaa ainesta.

Pieneliöiden työn tuloksena vapautuu vettä tai vesihöyryä, hiilidioksidia, ravinteita sekä lämpöenergiaa, jotka muodostavat samalla maaperälle tärkeää humusta. 100 neliötä vaatii noin 0,5-1 kuutiometriä kompostia silloin, kun sitä levitetään viiden senttimetrin paksuinen kerros. Kompostimulta on erinomainen lannoite koko puutarhalle.

Kompostointi ei ole koskaan ollut näin helppoa! Verkkokauppamme valikoimasta löydät kompostiastiat ja kuivakäymälät niin kotiin kuin mökille. Tutustu myös muihin valikoimamme piha- ja puutarhatuotteisiin. Voit halutessasi noutaa tuotteen myymälästämme tai verkkokaupan noutopisteestä. 

Kompostorit ja käymälät -valikoiman tuotteet kotiin ja kesämökille. Jos vietät aurinkoiset päivät mieluusti pihalla touhuten, toivottamme sinut tervetulleeksi pihan ja puutarhan tuotevalikoimamme pariin. Älä jää odottelemaan, vaan tilaa Piha ja puutarha -valikoimastamme tuotteet nopealla toimitusajalla. Lähetämme tuotteet vuorokauden sisällä!