Parketit

View as Ruudukko Luettelo

6 tuotetta

per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen
  1. Parketti tammi matt Helsinki 3S
  2. Parketti tammi vanilla Helsinki 3S
  3. Parkettialus solumuovi 2mm 1x25m
  4. Parkettirauta 45 cm
  5. Tarkoflex II 2mm 15m2 8790312
  6. Tarkoflex II 2mm 70m2 8790316
View as Ruudukko Luettelo

6 tuotetta

per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen

Laadukkaat parketit ja parkettilattiat

Parkettilattia luo kotiisi ajatonta tyyliä. Parketti on kestävä ja ekologinen vaihtoehto esimerkiksi laminaatille tai vinyylille. Erilaiset lattiamateriaalit kestävät eri tavalla kulutusta, joten lattia kannattaa valita käyttökohteen mukaan. Vaikk laminaatti tai vinyylilattia eli PVC kestää käyttöä paremmin, on aidosta puusta valmistettu parkettilattia aivan eri tuntuinen jalkojen alla: lämmin ja pehmeä.

Puinen lattia luo kotiin luonnollisen ilmeen henkien ajattomuutta ja arvokkuutta. Täyspuisen parkettilattian voi paksuudesta riippuen hioa ja lakata aina uudestaan tarpeen vaatiessa. Parketti soveltuu yhteen myös lattialämmityksen kanssa eikä se elä ja rakoile samaan tapaan, kuin perinteinen massiivipuulattia tai lautaparketti. Sisustustrendeissä on noussut viime vuosina suosioon erityisesti valkolakattu parketti, joka pehmentää usein tummasävyisen parkettilattian ilmettä ja tuo avaruutta sekä valoisuutta huoneeseen.

Parkettilattiaa löytyy 1-, 2- ja 3-sauvaisena vaihtoehtona. Edullisimmat parkettilattiat ovat usein 3-säleisiä. Kolmisauvainen parkettilattia tarkoittaa, että pintakerrokseen on liimattu vierekkäin kolmeen riviin useita paloja. 1-sauvainen parketti on usein 3-sauvausta kestävämpi, sillä siinä on vähemmän saumoja, jotka ovat alttiimpia kosteudelle ja kulumiselle. 3-sauvaista parkettia suositellaankin ensisijaisesti pieniin huoneisiin. 1-sauvaisessa parketissa sauvat ovat yhtä leveitä kuin itse parkettilauta ja siksi sitä kutsutaan usein myös lankkuparketiksi. 2-sauvaisessa parketissa taasen on nimensä mukaisesti kaksi sauvaa jokaisessa laudassa.

Tammiparketti, saarniparketti vai koivuparketti

Parketti on valmistettu usein tammesta, koivusta tai saarnista. Parkettilattian hinta riippuu usein valitusta materiaalista. Tammiparketti on yksi suosituimmista lattiamateriaaleista. Tamminen parketti luo yhtä aikaa modernin sekä perinteisen tunnelman kotiisi. Tammiparketin pintoja löytyy erilaisilla luonnollisilla värisävyillä ja kuvioinneilla, joten ne sopivat lähes jokaisen kodin sisustukseen. Tammi on kestävä ja helppohoitoinen puulaji, joka yhdistyy tyylikkäästi muuhun sisustukseen. 

Saarniparketti on tammesta valmistetun parketin ohella kestävä ja usein käytetty lattiamateriaali. Saarni on ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen tammen kanssa. Saarnilattioissa on yleensä tummempisävyisiä ja selkeärajaisempia sydänpuita, mikä tekee parketista kauniin yksityiskohtaisen.

Havupuut (mänty, kuusi, lehtikuusi ja dougalskuusi) sekä koivu ovat pehmämpiä puulajeja ja solurakenteeltaan harvempia, mitä tammi ja saarni, jotka ovat usein kestävämpiä tiiviimmän solurakenteensa ansiosta. Solurakenne vaikuttaa myös puun elämiseen: havupuut elävät pitkälti ympäristön olosuhteiden mukaan helposti halkeillen ja käpristyen, kun taas tammi ja saarni ovat tässä suhteessa vakaampia.

Mitä ovat kalanruotoparketti ja mosaiikkiparketti

Kalanruotoparketti pitää suosiotaan yllä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Kalanruotoparketti toimii katseenvangitsijana, joka lisää näyttävyyttä kaiken kokoisiin tiloihin. Lautojen leveyttä, pituutta ja kulmia voidaan tarvittaessa säätää, jolloin lopputuloksesta saadaan tilaan sopiva kokonaisuus. Suuriin tiloihin sopii hyvin leveämpi kalanruotokuvio kun taas kapea kalanruotoparketti on suosittu valinta kompaktiin kaupunkiasuntoon ja loft-tyyliseen asuntoon.

Mosaiikkiparketti taasen on valmistettu pienistä puukappaleista. Pienen kappalekokonsa ansiosta mosaiikkiparketin voi liimata suoraa betoniin jolloin asennukseen ei tarvita pontteja. Mosaiikkiparketti hiotaan ja käsitellään asennuksen jälkeen. Mosaiikkiparketin ladonta voi olla neliön mallinen, samansuuntainen tai vaikka tiilikuvioitu.

Parkettilattian asennus, puhdistus ja hoito

Tavallinen parkettilattia asennetaan ponttien avulla kelluvaksi. Kelluva asennus tarkoittaa sitä, että lattiamateriaali lepää alustan päällä eikä sitä kiinnitetä aluslattiaan millään tavalla. Parketin kelluva asennus mahdollistaa puumateriaalin elämisen olosuhteiden ja kosteusasteiden mukaan vapaasti. 

Parketin ponttimalleja (eli kiinnitystapoja viereisiin lautoihin) on kaksi: lukkopontti ja liimapontti. Lukkopontissa laudat kiinnittyvät toisiinsa lukittautumalla. Idea on kaikissa lukkoponteissa sama, mutta ponttimallista riippuen parkettilattian asennustavoissa on hieman eroa. Lukkopontin vahvuus on nopeassa ja helpossa asentamisessa. Aluslattian on oltava tasainen jotta lattia ei narise käytössä. Yleensä lukkopontteihin ei laiteta liimaa. Joissain tapauksissa liimaamalla voidaan kuitenkin varmistaa, että parketti ei narise. 

Liimapontti on perinteisempi pontti. Parketti on helpompi asentaa alustaan liimaamalla, kun parkettikappale voidaan liu´uttaa paikalleen. Kelluvana asennettavissa liimapontillisissa parketeissa puuliima laitetaan ponttiuraan.

Huolla ja puhdista parkettilattia oikein

Parkettilattia vaatii hellää huolenpitoa pysyäkseen kauniina ja kestävänä pitkään. Lakatun parketin naarmuuntumista voi ehkäistä laittamalla esimerkiksi huonekalujen jalkojen alle huopatassut. Tuolit kannattaa aina enemmin nostaa kuin vetää paikoilleen. Pyörillä varustetun työtuolin alla taasen kannattaa olla jonkinlainen suoja, sillä tuolin pyörät kuluttavat helposti lattiaa ajan saatossa. 

Jos parketille tulee tahra tai sille läikkyy vettä tai muita nesteitä, ne kannattaa pyyhkiä viipymättä pois pysyvien vahinkojen ehkäisemiseksi. Parkettilattian voi puhdistaa nihkeällä mopilla tai liinalla. Parkettilattian pesuun ei yleensä tarvita pesuainetta vaan vesi ja laadukas puhdistusliina tai moppi riittävät. Parkettiin voi kuitenkin käyttää puupinnoille sopivia pesuaineita. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa parketin valmistajalta suositukset parkettilattian puhdistuksesta. 

Parkettilattian paksuudesta riippuen sitä voi tarpeen tulle hioa ja lakata uudestaan. Parketin kunnostaminen kannattaa aina, vaikka lattiassa olisikin vain pieniä vaurioita. Näin pieni vesivahinko tai naarmu ei pääse kasvamaan ajan mittaan suuremmaksi. Parkettivaha antaa usein suojaa ja kiiltoa kuluneellekin parketille. Kiiltävä lopputulos taittaa kauniisti valoa, jolloin parketti näyttää taas uudelta ja säihkyvältä. Vaha myös suojaa parketin pintaa kolhuilta ja kulumilta sekä hylkii vettä. Vahattu parkettilattia on myös helpompi puhdistaa

Parkettilattiat aina kilpailukykyiseen hintaan

Rautakauppa Hartman tarjoaa parketit kilpailukykyisin hinnoin. Voit tilata parketit verkkokaupastamme ja valita haluamasi kotiinkuljetuksen. Vaihtoehtoisesti voit myös noutaa tilauksesi myymälästämme tai varastoltamme. Parketin valintaan saat apua rakennusalan ammattilaisilta, jotka ovat palvelemassa juuri Sinua! Vieraile siis myymälässämme tai ota yhteyttä Hartmanin asiantuntijoihin. Tutustu myös valikoimamme muihin lattia- ja seinämateriaaleihin, kuten laminaatteihin ja vinyylilankkuihin.

Aloita pintaremontti hankkimalla korkealaatuiset tuotteet Parketit -valikoimastamme. Löydät Lattia- ja seinäpäällysteet kaikille kodin pinnoille Hartmanilta! Myymälöissämme autamme kaikissa materiaaleihin liittyvissä kysymyksissä.