Sähkökiukaat

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-15 / 29

Sivu
per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen
 1. 10 M kaapeli Narvi ohjaimelle
 2. Harvia Cilindro PC70XE steel sähkökiuas 7,0 kW
 3. Harvia Cilindro PC90XE steel sähkökiuas 9,0 kW
 4. Harvia ohjauspaneelin datakaapeli WX315 10m
 5. Harvia sähkökiuas Top Steel musta 6kw
 6. Harvia sähkökiuas Top Steel teräs 6kw
 7. Harvia upotuskaulus HPC1
 8. Harvia upotuskaulus HPC2
 9. Laudekaulus Saana RST Narvi
 10. Laudekaulus Sana musta Narvi
 11. Narvi NC Electric 6,0 KW sähkökiuas valkoinen
 12. Narvi NC Electric 6,0KW sähkökiuas musta
 13. Narvi NC Electric 9,0 KW sähkökiuas musta
 14. Narvi NC Electric 9,0 KW sähkökiuas valkoinen
 15. Narvi NM 450 sähkökiuas 4,5 KW harmaa
View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-15 / 29

Sivu
per sivu
Aseta laskevaan järjestykseen

Sähkökiuas isoon ja pieneen saunaan - valitse oikea teho

Sähkökiukaan tehon valinta riippuu siitä, tuleeko kiuas isoon vai pieneen saunaan. Liian pieni sähkökiuas pidentää saunan lämmitysaikaa kun taas liian suuri huonontaa kivien löylynantokykyä. Valitse siis sähkökiukaan tehot (kW) aina saunan löylytilan tilavuuden (m3) perusteella.

Kun saunan kuutiotilavuus on tiedossa (eli leveys x syvyys x korkeus), voit alkaa tarkastelemaan kiuasvalmistajien tehotaulukkoja. Eri malliset kiukaat tuottavat lämpöä eri tavalla ja niiden lämmitysteho riippuu myös saunassa käytetyistä materiaaleista ja eristyksestä sekä kivien määrästä. Eli kun tiedossasi on saunan tilavuusluku, vertaa sitä suoraa aina valmistajan antamaan ohjeistukseen ja taulukkoon. Perinteisessä 3-4 hengen saunassa on yleensä noin 6 kilowatin kiuas. 8 kW riittää lämmittämään jo isommankin saunan. 

Kuinka nopeasti sähkökiuas lämpenee?

Keskimäärin sähkökiuas lämpenee ennen saunomista noin tunnin, ehkä vähemmän, riippuen saunojan mieltymyksestä lämpötilaan sekä saunan koon ja kiukaan tehosuhteesta. Toinen tunti menee sitten itse saunomiseen. Sähköä kuluu eniten ensimmäisen tunnin aikana, jolloin kylmä sauna lämmitetään sopivan lämpöiseksi.

Paljonko sähkökiuas kuluttaa sähköä?

Sähkökiukaan kulutus riippuu pitkälti siitä, minkä tehoinen kiuas saunassa on ja kuinka kauan se on päällä. Esimerkiksi 6 kW:n sähkökiuas kuluttaa ensimmäisen tunnin aikana keskimäärin 4-5 kilowattituntia ja toisen tunnin aikana noin 3-4 kilowattituntia. Yhteensä sähkökiuas kuluttaa kahden tunnin aikana sähköä noin 7-9 kilowattituntia. Paria kilowattia suurempi sähkökiuas kuluttaa vastaavana aikana noin 10-13 kilowattituntia.

Sähkökiukaan energiankulutusta voi myös pienentää pitämällä saunomisajan optimaalisena, eli menemällä saunaan heti kun se on lämmin ja sammuttamalla kiukaan välittömästi saunomisen jälkeen. Jos kiukaassa on paljon kiviä, sähkökiukaan voi sammuttaa jo ennen saunomisen lopettamista. 

Paljonko kiviä sähkökiukaaseen?

Kivien määrän voi tarkistaa sähkökiukaan valmistajan käyttöohjeesta. Kivimäärä ilmoitetaan yleensä ohjeellisesti kiloina ja määrät vaihtelevat 20-200 kg välillä. Pienempiin sähkökiukaisiin 20 kilogrammaa on riittävä määrä, mutta kun sähkökiukaan kilowateissa mennään jo lähemmäs kymmentä, kilomäärä voi nousta yli 100 kilogramman. Sähkökiukaan kiviä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös kivien kokoon. Pieneen sähkökiukaaseen tulee usein pienempiä kiviä, esimerkiksi 5-10 cm kokoisia, kun taas puulämmitteiseen astetta suurempia. 

Sähkökiukaan käyttöikä on pitkä, joten kivien vaihto tulee taatusti jossain vaiheessa ajankohtaiseksi. Kivet on hyvä uusia säännöllisesti, sillä vanhentuneet kivet rapautuvat ajan myötä. Vanhentuneista kivistä kertoo esimerkiksi kiukaan alle kertyvä kivimurska ja pöly sekä pinnalla olevien kivien värimuutokset. Vanhentuneet kivet lohkeilevat lisäksi helpommin. Tutustu myös kiuaskivien ladontaohjeeseen. 

Sähkökiukaan suoja- ja turvaetäisyydet

Sähkökiukaan suojaetäisyys riippuu kiukaan mallista. Esimerkiksi niin sanotut umpivaippaiset sähkökiukaat eivät vaadi niin suurta turvaetäisyyttä kuin avoimen ulkokuoren sähkökiukaat. Sähkökiukaan valmistajan käyttöohjeesta löytyy jokaisen sähkökiuasmallin vaadittavat suojaetäisyydet. Turvaetäisyyksiä on tärkeä noudattaa paloturvallisuuden takia, jotta sähkökiuas on riittävän kaukana palavasta materiaalista, kuten seinäpaneeleista ja lauteista.

Kiukaan valmistajan ilmoittama suojaetäisyys ja kiuasmalli vaikuttavat paljon nykyajan saunojen suunnitteluun. Suosioon on noussut kiukaan sijoittaminen niin sanotusti lauteiden keskelle, mutta kaikki kiukaat eivät mahdollista tätä sijoitustapaa. Ollessasi epävarma, voit halutessasi pyytää neuvoja suoraa myös kiukaan valmistajilta. Esimerkiksi Harvialla ja Narvilla on kattavat ohjeet kiukaille.

Sähkökiukaan asennus ja ensimmäinen lämmitys

Sähkökiukaan asennus ja ensimmäinen lämmitys kannattaa hoitaa huolella. Jos olet vaihtamassa vanhaa sähkökiuasta uuteen, varmista ennen vanhan kiukaan irrottamista, että kiukaaseen tuleva jännite on pois päältä. Sähköliitännät voi kyllä irrottaa itse, mutta uuden sähkökiukaan liittämisen sähköverkkoon saa tehdä vain ammattitaitoinen sähköasentaja. Kun sähkökiuas ja sen kiinnikkeet on irrotettu, tarkista kiinnityskohdan sekä ympärillä olevan lattian ja seinän kunto. Tarvittaessa kiinnityskohtaa voi vahvistaa, jotta rakenteet pysyvät jatkossakin kestävinä.

Uutta saunaa rakentaessa asenna myös tarvittavat suojakaiteet ja -rakenteet sekä taustalevy kiukaalle. Mittaa aina huolella kiukaan valmistajan ilmoittamat turvaetäisyydet myös silloin, kun uusit vanhan kiukaan. Vaikka uusi sähkökiuas olisi kilowateilta saman kokoinen kuin vanha, saattaa kiuasmalli vaatia eri mittaiset turvaetäisyydet vanhaa verrattuna.

Kun uusi sähkökiuas on asennettu paikoilleen, turvaetäisyydet ja turvarakenteet varmistettu ja kiuas on liitetty ammattilaisen toimesta sähköverkkoon, voit asetella kiukaaseen kivet. Sähkösauna on valmis ensimmäistä lämmityskertaa eli esilämmitystä varten. Huomioi, että puukiukaan asennusvaiheet ja esilämmitysohjeet poikkeavat sähkökiukaan ohjeistuksesta. Puukiuas tarvitsee lisäksi savuhormin saunaan. 

Sähkösaunan ensimmäinen lämmitys on tärkeää hoitaa huolella sekä varmistaa saunaan riittävä tuuletus. Esilämmitetty sähkökiuas sekä kivet voivat tuottaa hajuja, sillä kiukaan ja vastusten varastorasva sekä muut epäpuhtaudet palavat pois lämpiämisen yhteydessä. Ensimmäistä kertaa lämmittäessä ei siis välttämättä kannata odottaa pääsevänsä saunaan jo tunnin päästä. Jos pahaa hajua syntyy, laita kiuas pois päältä ja tuuleta huolella. Tarvittaessa sähkökiukaan esilämmityksen voi hoitaa monessa jaksossa varmistaaksesi pahan hajun poistumisen.

Voit nyt tilata eri kokoiset sähkökiukaat suoraa netistä verkkokaupastamme tai noutaa Hartmanin myymälästä! Osta samalla kiuaskivet, eduspellit ja muut kiukaiden osat ja tarvikkeet. Olipa etsinnässä sitten seinämalli tai lattiamalli sähkökiukaasta, löydät valikoimastamme tämän hetken laadukkaimmat kiukaat. Voit nauttia energiatehokkaista, pehmeistä ja rentouttavista löylyistä modernien ja nykyaikaisten sähkökiukaiden ansiosta.

Kattava Sähkökiukaat -valikoimamme sisältää kaiken tarvittavan uuden kylpyhuoneen rakentamiseen tai vanhan remontointiin. Kylpyhuoneeseen ja saunaan löydät verkkokaupastamme laadukkaat tuotemerkit kuten Svedbergs, Harvia, Narvi ja Pisla. Kiukaat ja padat -valikoiman tuotteet lähetämme samana päivänä, joten saat laatutuotteet myös nopeasti perille.