Sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet

Sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet

> > på svenska

Sadevesijärjestelmä suojaa talon perustuksia ja estää tulvia – muista myös kattoturvallisuus

Sadevesijärjestelmät eli hulevesijärjestelmät ovat välttämätön osa talojen rakenteiden suojelua ja ylläpitoa erityisesti Suomen kaltaisissa ilmastoissa, joissa sateet ja sulamisvedet voivat aiheuttaa merkittäviä vahinkoja rakennuksille. Laadukas sadevesijärjestelmä suojelee rakenteita kosteudelta ohjaamalla veden pois talon perustuksilta. 

Laadukkaaseen ja kestävään järjestelmään kannattaakin panostaa ja se kannattaa pitää kunnossa, sillä meillä päin rännejä kuormittaa sadevesien lisäksi syksyisin ja talvisin myös jäätyvä vesi sekä katoille ja räystäille kertyvä lumi. Siksi myös erilaiset kattoturvatuotteet, kuten tikkaat, kattosillat ja lumiesteet, ovat erittäin tärkeä osa talon suojajärjestelmää.

Sadevesijärjestelmän osat

Perinteinen sadevesijärjestelmä koostuu useasta osasta: vaakasuuntaisista räystäskouruista, pystysuuntaisista syöksyputkista ja mahdollisesti sadevesikaivosta, joihin vesi ohjataan. Lisäksi sadevesi päätyy myös maan alla oleviin salaojiin, jotka omalta osaltaan torjuvat kosteutta rakennuksen perusteiden ympäriltä.

Rännit eli vesikourut eli räystäskourut

Kourut asennetaan talon katolle keräämään sadevedet ja sulamisvedet. Rännit keräävät veden ja ohjaavat sen syöksyputkiin, jotka vievät veden alas maan pinnalle tai viemäreihin.

Syöksyputket eli syöksytorvet eli alastuloputket

Syöksyputki tai syöksytorvi on pystysuora putki, joka kuljettaa rännien keräämän veden alas maahan sadevesikaivoon tai suoraan viemäriin. Ne voivat olla eri kokoisia ja muotoisia riippuen talon rakenteista ja sadevesijärjestelmän tarvittavasta kapasiteetista.

Sadevesikaivot ja rännikaivot

Sadevesikaivot keräävät hulevesiä ja ohjaavat ne hallitusti sadevesiviemäriin tai vaikkapa kasteluvedeksi puutarhaan. Rännikaivo asennetaan sadeveden poistoputken tai sadevesiviemärin päähän ja sen avulla voidaan hyödyntää katolta valuvat sade- ja sulamisvedet.

Salaojitusputket

Salaojat sijoitetaan maan alle keräämään maaperään kertynyttä kosteutta pois talon perustuksilta. Ne eivät suoraan liity sadevesijärjestelmään, sillä pinta- ja kattovesien ohjaaminen suoraan salaojiin on kiellettyä. Salaojiin kuitenkin ohjautuu pakostakin jonkin verran pintavesiä esimerkiksi kovalla sateella tai keväisin, kun lumet sulavat. Putket voidaan asentaa joko talon ulkopuolelle tai sisäpuolelle, riippuen talon rakenteista.

Sadevesijärjestelmän hyödyt

Perustusten suojaaminen: Sadevesijärjestelmän tärkein tehtävä on estää veden kertyminen talon perustusten ympärille. Jatkuva kosteus voi heikentää rakenteita ajan myötä, joten kosteusvaurioiden ehkäisy on hyvin tärkeää.

Tulvimisen estäminen: Sadevesijärjestelmä estää myös veden kertymisen ja mahdolliset tulvat talon läheisyydessä ohjaamalla hulevedet hallitusti poispäin rakennuksesta.

Ympäristön suojelu: Sadeveden ohjaaminen viemäreihin tai käsittelyjärjestelmiin vähentää haitallisten aineiden pääsyä ympäristöön. Näin voidaan ehkäistä vesistöjen saastumista ja ympäristövahinkoja.

Sadevesijärjestelmän mitoitus ja asennus

Sadevesijärjestelmän oikea mitoitus on avainasemassa sen toimivuuden kannalta. Oikein mitoitetussa järjestelmässä vesi ohjautuu räystäskouruista syöksytorvien kautta viemäriin kovallakin sateella, kun taas alimitoitetussa järjestelmässä vesi tulvii helposti yli liian pienistä kouruista ja kastelee rakennuksen seinät ja perustukset.

Sadevesikourujen koko tulee aina laskea ja mitoittaa kunkin kohteen mukaan. Kourun koon valintaan vaikuttavat katon materiaali, pinta-ala ja jyrkkyys. Esimerkiksi peltikatto vaatii leveämmän kourun kuin huopakatto, koska vesi syöksyy peltiä pitkin alas nopeammin kuin huopaa pitkin. 

Rännit kiinnitetään rakennuksen kattoon siten, että ne ovat hieman kaltevia. Kiinnityksen yhteydessä on tärkeää varmistaa, että rännit ovat tukevasti ja vakaasti paikoillaan ja saumat tiiviitä, ettei vesi pääse vuotamaan rakenteisiin.

Oikeanlainen kaato varmistaa, että vesi virtaa sujuvasti koko rännin pituudelta eikä vesi jää seisomaan kouruun. Suositeltava kaato on yleensä noin 2-3 mm metriltä, ja kaatomatkan tulisi olla korkeintaan 10 metriä yhteen suuntaan. Kunkin kourun oikea kaato riippuu kuitenkin katon kaltevuudesta, rännin pituudesta, syöksytorvien määrästä ja siitä, millaisia sääolosuhteita on odotettavissa.  

Kourujen koon lisäksi tärkeä seikka on syöksytorvien määrä. Alastuloputkia tulee olla riittävästi ja oikeisiin kohtiin sijoiteltuna, jotta ne pystyvät tehokkaasti poistamaan veden kouruista. Yleinen suositus on, että jokaista 10 metrin pituista vesikourua kohti tarvitaan yksi syöksytorvi, mutta tämäkin on tapauskohtaista.

Sadevesijärjestelmän huolto ja uusiminen

Sadevesijärjestelmän säännöllinen huolto on tärkeää sen toimivuuden ja pitkäikäisyyden varmistamiseksi. Rännit tulee puhdistaa säännöllisesti, erityisesti syksyllä, jotta lehdet ja muut roskat eivät tuki niitä. Sadevesikourujen suojaimet estävät lehtien ja roskien pääsyn ränneihin ja pitävät ne puhtaina. Suojaimet voivat olla ritilöitä tai harjanteita, jotka ohjaavat roskat pois kouruista.

Sadevesijärjestelmä pitää päivittää, jos rännit tai putket alkavat vuotaa tai repsottaa tai niihin ilmestyy ruostetta. Kattoremontin yhteydessä kannattaa aina tarkistaa myös sadevesijärjestelmän kunto ja uusia se tarvittaessa samalla.

Katolla liikkuessa ja siellä työskennellessä turvallisuus on ensisijaista. Keskitytään siis seuraavaksi vielä kattoturvallisuuteen ja erilaisiin kattoturvatuotteisiin.

Kattoturvallisuuden varmistaminen: suojaa katolla liikkujat

Turvallisuus on tärkeä seikka kaikissa rakentamiseen ja remontointiin liittyvissä puuhissa, mutta mitä korkeammalla ja haastavammissa paikoissa työskennellään, sitä tärkeämmäksi turvallisuuden varmistaminen muodostuu. Talon katolla tapahtuva työskentely, kuten lumen pudotus tai nuohoaminen, on huomattavasti turvallisempaa, kun katolle on mahdollisimman turvallista nousta ja siellä on turvalliset kulkureitit. Suomen rakentamismääräyksissä myös todetaan, että kaikille katolla sijaitseville kohteille, joissa pitää käydä säännöllisesti, pitää järjestää katkeamaton kulkutie. Siksi kattoturvatuotteet ovat olennaisia.

HUOM: Nuohoojien, lumen pudottajien ja muita huolto- tai korjaustöitä katolla tekevien tulee pystyä työskentelemään katolla turvallisesti ilman putoamisvaaraa. Putoamista tulee ensisijaisesti pyrkiä estämään, toissijaisesti pysäyttämään. Putoamissuojauksen ja kattoturvallisuuden ylläpito on kiinteistön omistajan velvollisuus!

Seinätikkaat eli talotikkaat

Seinätikkaat kiinnitetään nimensä mukaisesti talon seinään, ja ne toimivat turvallisena kulkureittinä talon katolle. Talotikkaat tulee lain mukaan olla kaikissa kiinteistöissä, joiden katoilla suoritetaan huoltotöitä.

Kattotikkaat eli lapetikkaat

Kattotikkaat asennetaan seinätikkaiden jatkoksi katolle lappeen suuntaisesti, mistä juontuu niiden toinen nimi. Näitä tikkaita ja niiden kiinnitysjärjestelmiä on erilaisia riippuen siitä, onko ne tarkoitettu esimerkiksi peltikatolle, huopakatolle vai tiilikatolle. Varmista siis, että hankit oikeanlaiset tikkaat omalle katollesi.

Kattosillat

Kattosiltojen tarkoitus on turvata poikittainen kulku katolla, esimerkiksi lapetikkaiden päästä savupiipulle tai kahden kattoluukun välissä. Kattosilta toimii usein myös turvaköyden kiinnityspisteenä.

Palotikkaat eli hätäpoistumistiet

Hätäpoistumistiet turvaavat sen, että rakennuksesta pääsee poistumaan nopeasti ja turvallisesti esimerkiksi tulipalon sattuessa. Palotikkaat pitää asentaa, jos ikkuna on yli 3,5 metrin korkeudella maanpinnasta. Hätäpoistumistien rakentamiseen voidaan käyttää myös sivutankoja, joiden avulla siirrytään sivusuunnassa tikkaille.

Lumiesteet

Myös lumieste on kattoturvallisuutta lisäävä tuote. Lumiesteiden tarkoitus on estää jäätä ja lunta putoamasta talon katolta ohi kulkevien ihmisten tai esimerkiksi parkkeerattujen autojen päälle. Varsinkin kulkuväylien ja sisäänkäyntien kohdalla lumiesteet ovat erityisen paikallaan, koska näissä paikoissa kulkevilla on suurin todennäköisyys saada putoavaa lunta tai jäätä niskaansa. Myös lumiesteitä on erilaisia erilaisille kattotyypeille – vilkaise siis ylöspäin tarkistaaksesi, onko sinulla pelti- vai tiilikatto, ennen kuin lähdet kaupoille.