Uuden rakennuslain myötä sujuvampaa rakentamista

Uuden rakennuslain myötä sujuvampaa rakentamista

>>på svenska

Rakentamislaki muuttui: Mitä voi nyt rakentaa ilman rakennuslupaa?

Uusi rakentamislaki astui voimaan 1.1.2025. Uuden lainsäädännön tavoitteena on ollut tehdä rakentamisesta sujuvampaa ja vähentää byrokratiaa. Miten uusi laki vaikuttaa rakentamisen lupamenettelyihin ja mitä nyt saa rakentaa ilman rakennusluvan hakemista?

Rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus yhdistyivät rakentamisluvaksi

Yksi konkreettinen seuraus lakimuutoksesta on se, että vuoden 2025 alusta lähtien rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus yhdistyivät uudeksi rakentamisluvaksi. Yksinkertaisempi lupajärjestelmä sujuvoittaa rakentamista ja tuo myös säästöjä rakentajille, sillä aiemmin rakennuslupamaksuista on voinut syntyä suuri osa esimerkiksi piharakennuksen pystyttämisen kustannuksista. Myös aikaa säästyy yksinkertaisemman lupaprosessin ja vähentyneen byrokratian ansiosta.

Rakentamislupaa tarvitaan tulevaisuudessa edelleen esimerkiksi asuinrakennusten toteuttamiseen, jos rakennuksen tai sen osan käyttötarkoitusta muutetaan olennaisesti, tai jos rakentaminen vaikuttaa merkittävästi kaupunkikuvaan, maisemaan tai kulttuuriperintöön. Pienten piharakennusten tai muiden rakennelmien osalta lupaa ei kuitenkaan enää tarvitse, kunhan voimassa olevat määräykset ja säännökset täyttyvät.

Myöhemmin tulee vielä voimaan muun muassa käsittelyaikatakuu, jonka mukaan rakentamislupa pitää saada käsiteltyä kolmen kuukauden sisällä luvan hakemisesta.

Rakennuslupaa ei tarvita: <30m2 rakennus jossa ei ole hellaa

Omalla ilmoituksella rakennettavien rakennusten kaksi tärkeintä ominaisuutta ovat:

  • -   Rakennuksen pitää olla muuhun kuin asuinkäyttöön tarkoitettu
  • -   Rakennuksen pitää olla alle 30m2 tai tilavuudeltaan alle 120m3 kokoinen

Alle 30m2 piharakennukset, jotka eivät tule asumiskäyttöön, voidaan rakentaa ilman rakentamisluvan hakuprosessia. Esimerkiksi aitta, pihasauna tai autokatos täyttävät nämä kriteerit helposti. Joku saattaa haaveilla myös vaikkapa vierashuoneen rakentamisesta pihalle, mutta huomionarvoista on, että rakennus ei saa tulla vakituiseen asumiskäyttöön. Asuinrakennuksen määritelmänä pidetään sitä, että siellä voi valmistaa ruokaa: kamina tai takka voi mökistä siis löytyä, mutta kiinteää hellaa ei. Sähköt sekä vedet ja viemäröinnin rakennukseen voi kuitenkin vetää.

Lupaa ei myöskään tarvitse mm. alle 50 m2 kokoisen katoksen tai alle 30 metriä korkean maston tai piipun pystyttämiseen. Sen sijaan ison laiturin tai korkean aidan tai tukimuurin rakentaminen vaatii edelleen rakentamisluvan.

Rakentajalla on silti vastuu

Vaikka rakennuskohde ei edellyttäisikään rakentamislupaa, ei rakennuksia saa tulevaisuudessakaan räiskiä tontille miten haluaa. Kaikessa rakentamisessa on noudatettava voimassa olevia määräyksiä ja säännöksiä. Rakennuttajan vastuulla on varmistaa, että rakennus on suunniteltu ja toteutettu oikein. Uudisrakennuksesta onkin tehtävä ilmoitus paikkakunnan rakennusvalvontaan. Ilmoitusvelvollisuudella varmistetaan, että rakennus täyttää rakentamisen kriteerit.

Huomioi muun muassa nämä:

  • -   Rakennukselle tulee olla rakennuspaikka, jossa on jäljellä rakennusoikeutta.
  • -   Rakentamisessa tulee noudattaa kaavassa ja kunnan rakennusjärjestyksessä annettuja määräyksiä esimerkiksi sen suhteen, kuinka lähelle tietä rakennus saa sijoittua.
  • -   Paloturvallisuusmääräykset ja muut turvaetäisyydet tulee ottaa huomioon rakennuksen sijoittamisessa.
  • -   Rakennuksen pitää olla riittävän etäällä rantaviivasta. Ranta-alueella, jossa ei ole voimassaolevaa asemakaavaa, rakentaminen voi vaatia poikkeusluvan.

Uudesta piharakennuksesta haaveilevan rakentajan kannattaakin ennen hankkeeseen ryhtymistä konsultoida asiantuntijaa ja varmistaa, että rakentamisen määräykset täyttyvät. Tässäkin asiassa on parempi katsoa kuin katua, ettei uutta pihasaunaa tarvitse purkaa ennen ensimmäisiäkään löylyjä. Suunnittelu ja valvonta kannattaa jatkossakin antaa ammattilaisten tehtäväksi.

Rakennustarvikemyyjämme apuna kaiken kokoisissa rakennusprojekteissa!

Tutustu varastovalikoimaamme

Tutustu Hartmanin rakentamisen laajaan varastovalikoimaan