Energiansäästövinkit

Hartman on ottanut askeleita kohti energiaomavaraisuutta. Suomen virallinen ilmastotavoite on olla vuonna 2035 hiilineutraali. Tämä vaatii kaikilta ympäristöystävällisiä tekoja.

Hartmanin energiaomavaraisuus parani, kun Espoon ja Vaasaan kiinteistöjen katoille asennettiin aurinkopaneelit. Aurinkoenergian talteen ottaminen takaa kesällä energiaomavaraisuuden.

Miten säästät sähköä kotona ja työpaikoilla

Aurinkopaneeleihin investoiminen voi olla kallis projekti, vaikka se edesauttaakin myös kotien ja yritysten kiinteistöjen energiaomavaraisuutta. Sähköä voi kuitenkin säästää useilla keinoilla ilman kalliita investointeja ja näin kasvattaa kiinteistöjen energiatehokkuutta. Esimerkiksi suomalaisissa kotitalouksissa sähkönkulutuksen kustannukset jakaantuvat suurin piirtein seuraavasti:

 • ·         Lämmitys 52 %
 • ·         Taloussähkö 28 %
 • ·         Lämmin käyttövesi 20 %

Yrityksillä osuudet vaihtelevat huomattavasti kiinteistöjen käyttötarkoituksesta ja yrityksen toimialasta riippuen. Kuitenkin hyödyntämällä yleisiä energiansäästövinkkejä, voidaan osallistua energiansäästötalkoisiin niin kotona kuin työpaikoilla.

Lämmityksen vaikutus sähkönkulutukseen

Lämmitys on suomalaisten kotien suurimpia energiasyöppöjä. Sähkölämmitteisessä omakoti- tai rivitalossa lämmitys voi viedä jopa lähemmäs 10 000 kWh vuodessa. Seuraavien vinkkien avulla saat selvää säästöä lämmityskuluihin:

 1. 1. Jos omistat lattialämmityksen, säädä sitä astetta paria pienemmälle. Sopiva lämpötila tuntuu jalkapohjassa haalealta, mutta ei kuumalta. Jos lattialämmityksessä on ajastin, suosi sitä ja vältä lämmittämästä tyhjää ja kuivaa kylpyhuonetta.
 2. 2. Huonelämpötilan laskeminen parilla lämpöasteella tuo jo huomattavia säästöjä. 1 °C alempi sisälämpötila vie keskimäärin 5 % vähemmän lämmitysenergiaa.
 3. 3. Huolehdi lämpö- ja kosteusmittarien toimivuudesta
 4. 4. Säädä lämpötilaa alemmas huoneissa, joita et käytä aktiivisesti (varastot, autotalli)
 5. 5. Hyödynnä hukkalämpö avaamalla saunan ovi tai uunin luukku käytön jälkeen
 6. 6. Älä päästä lämpöä karkaamaan vaan sulje ikkunat talvisin, kun pakollinen tuuletus on tehty. Tuuleta ripeästi ja mieluiten ristivedolla.
 7. 7. Myös verhoilla on vaikutus, sillä paksut verhot eivät päästä kylmää ilmaa leviämään niin helposti muualle huoneeseen.
 8. 8. Huolehdi ilmanvaihdosta. Puhdista tulo- ja poistoilmaventtiilit säännöllisesti ja säädä koneellinen ilmanvaihto aina tarpeen mukaiseksi.
 9. 9. Tiivistä ikkunat ja ovet huolellisesti. Tutustu mm. valikoimamme ikkunatiivisteisiin.

Valaistuksen merkitys sähkönkulutuksessa

LED-valojen ja energiatehokkaiden lamppujen myötä valaistuksen osuus sähkönkulutuksessa on pienentynyt huomattavasti. Silti sen osuus saattaa olla jopa 4-5 % kokonaisenergiankulutuksesta. Seuraavilla vinkeillä voit vähentää valaistuksen energiankulutusta:

 1. 1. Sammuta valot kun poistut huoneesta
 2. 2. Halvemmat lamput ovat yleensä energiasyöppöjä, joten panosta laatuun. Tutustu lamppuvalikoimaamme, josta löydät laadukkaimmat vaihtoehdot kodin valaistukseen.
 3. 3. Valaise tehokkaasti ja käytä spottivaloja sekä työvaloja, jotka valaisevat juuri sen alueen, joka tarvitsee nähdä työn suorittamista varten.
 4. 4. Ulkovalaistus vie oman osansa sähköstä, mutta ovat kuitenkin pimeimpiin vuodenaikoihin erittäin tärkeitä. Suunnittele kuitenkin pihavalojen sijainti niin, että ne eivät valaise alueita, joissa ei pimeällä liikuta. Valitse valikoimastamme energiatehokkaat ulko- ja pihavalaisimet pihatien mukaisesti.

Kuinka säästää taloussähkössä ja lämpimässä käyttövedessä

Taloussähköön lukeutuu monenlaiset laitteet, joita käytetään lähes päivittäin. Sähköä kuluttavat niin kylmälaitteet, ruoanvalmistukseen ja pesuun käytettävät laitteet, kodin elektroniikka, kiuas, LVI-laitteet sekä joillakin talouksilla auton lämmitys. Seuraavilla vinkeillä vähennät taloussähkön kulutusta:

 1. 1. Olipa kyse pyykin tai astioiden pesusta, pese aina täysiä koneellisia ja varmista ettei kone pyöri puolityhjänä. Pyykin voi joissain tapauksissa pestä myös 40 asteen lämpötilassa, sillä pesulämpötilan alentaminen säästää sähköä. Suosi Eco-ohjelmia.
 2. 2. Kun hankit uutta konetta, suosi energiatehokkaita A tai A+ -luokan koneita.
 3. 3. Pyykki kannattaa kuivattaa ulkona tai kuivaustelineellä, sillä kuivausrumpu kuluttaa yllättävän paljon sähköä. Materiaalin mukaan voit myös tuulettaa vaatteet, kun ne eivät ole likaisia. Esimerkiksi merinovillalle suositellaan useimmiten tehokasta tuuletusta pesun sijaan. Valitse pihalle tarpeittesi mukainen tuuletus- tai kuivausteline.
 4. 4. Astianpesukone on pääsääntöisesti energiatehokkaampi kuin käsin tiskaaminen. Astioiden pesu ja huuhtelu juoksevan veden alla vie runsaasti energiaa.
 5. 5. Älä käytä mitään laitteita turhaan ja sulje ne aina käytön jälkeen. Lepotilassa laitteet kuluttavat energiaa.
 6. 6. Läppärit ja tabletit kuluttavat pöytäkoneita vähemmän sähköä, joten mahdollisuuksien mukaan suosi niitä.
 7. 7. Pakastin kannattaa sulattaa säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa, sillä kylmälaitteisiin kertynyt jää alentaa niiden energiatehokkuutta. Tarkista myös, käyvätkö pakastin ja jääkaappi täydellä teholla vai voisiko niitä hieman pienentää. Suosituslämpötila pakastimelle on -18 °C, jääkaapille +2 - +6 °C ja viileäkaapille +10 - +14 °C.
 8. 8. Suihkussa kannattaa käydä suhteellisen nopeasti ja pienentää veden lämpötilaa. Suosi suihkun sammuttamista shampoon ja pesuaineiden levittämisen ajaksi.
 9. 9. Suosi hanoissa ja suihkupäissä vettä säästäviä malleja.
 10. 10. Lämminvesivaraaja kannattaa säätää mahdollisimman pienelle, mutta ei kuitenkaan alle +55 °C:een.
 11. 11. Vältä uunin turhaa lämmittämistä ja suosi nopeita ruokia.
 12. 12. Siivoa tehokkaasti. Valitse energiatehokas imuri ja suhteuta sen ominaisuudet siivottavaan alueeseen. Tutustu valikoimamme pölynimureihin ja varusteisiin. Pidä huolta myös laitteen oheistuotteiden tehokkuudesta ja vaihda suodattimet sekä pölypussit säännöllisesti.
 13. 13. Suosi laadukkaita työkaluja ja uusi ne säännöllisesti. Muista kierrättää vanhat asianmukaisesti.
 14. 14. Siirrä sähkön käyttö edullisille tunneille. Kalleinta sähkö on arkisin klo 8-10 ja 16-18 välillä.

Hartmanin verkkokaupasta löydät runsaasti laadukkaita tuotteita, jotka tehostavat energiankäyttöä ja tuovat huomattavaa säästöä jokapäiväiseen elämään niin kotona kuin työpaikoilla. Tilaa tuotteet suoraa kotiisi tai vieraile myymälässämme.