Höstgödsling och höst i trädgården

Höstgödsling och höst i trädgården
Det är fortfarande en bit kvar av sommaren, men i framtiden kommer snart svalare väder och kortare dagar. Med höstens ankomst gör sig naturen långsamt redo för resten av vintern. Sensommaren och de tidiga höstmånaderna är fulla av viktiga trädgårdsuppgifter för att förbereda din trädgård och gård för den kommande vintern. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips för att se till att din trädgård är redo att möta den kommande hösten och vintern.
Höstgödsling - varför och när?
Höstgödsling är en viktig del av höstens trädgårdsarbete. Syftet är att förse växterna med tillräckligt med näringsämnen för att de ska kunna överleva vintern och börja växa effektivt på våren. Till skillnad från kväverika vårgödselmedel innehåller höstgödselmedel mer fosfor och kalium. Fosfor främjar utvecklingen av rötter och nästa års blomknoppar, medan kalium förbättrar den totala växtkraften och frostbeständigheten.
Den bästa tidpunkten för höstgödsling varierar beroende på växtplatsen, men i allmänhet är sensommaren eller början av hösten den bästa tidpunkten. I norra Finland bör höstgödslingen utföras senast i mitten av augusti, medan den i södra Finland kan utföras ända fram till mitten av september. Gödslingen bör dock ske i god tid innan marken fryser, så att näringsämnena hinner lösas upp i jorden och tas upp av växterna. Gödsla fruktträd och bärbuskar omedelbart efter skörden.
Tänk på att följa doseringsanvisningarna, eftersom för mycket gödningsmedel till och med kan skada växterna. Dessutom rinner överflödig gödning ut i grundvattnet och orsakar övergödning.
Gödsling av gräsmattan på hösten
Gödsling hjälper till att stärka rötterna och förbereda gräset inför vintern. I samband med gödslingen är det också bra att kratta bort nedfallna löv från gräsmattan, som annars kan hämma gräsets tillväxt och gynna mögeltillväxt. Sprid ut gödningen jämnt så att gräsmattan inte blir fläckig följande vår.
Förutom att gödsla är det bra att kratta gräsmattan regelbundet på hösten för att ta bort löv som fallit. Ett för tjockt lager löv gör att gräsmattan utsätts för olika sjukdomar och fukt, vilket kan leda till att mossa eller till och med mögel växer. Kratta dock inte hela gräsmattan bar - löven fungerar som ett bra skydd mot kyla, till exempel i rabatter. De är också ett bra, naturligt gödningsmedel.
Övrig skötsel av gräsmattan
Gräsklippningen kan fortsätta ända fram till senhösten. Låt gräset växa lite längre än på sommaren och låt det så småningom övervintra på en höjd av ca 5 cm för att hålla rotsystemet i gott skick.
Hösten är också en bra tid att så nya gräsfrön. Om du sår tidigt på hösten, när jorden fortfarande är varm och fuktig, hinner gräsmattan växa till sig och befästa sig innan vintern. Du kan också så på senhösten, när fröna inte kommer att gro förrän på våren. Det kan dock hända att en oväntad period med varmt väder gör att fröna gror på vintern och att gräsplantorna dör ut när frosten kommer tillbaka.
Höstgödsling av växter
Fruktträd och bärbuskar har störst nytta av höstgödsling, men samma näringsämnen hjälper alla andra växter i trädgården. För fleråriga växter som perenner och buskar sprids gödselmedlet direkt till rotzonen genom handspridning. För större buskar och träd kan man göra 20-30 cm djupa hål i marken med en järnstång och hälla i gödningen och sedan täcka med jord. På så sätt når näringsämnena rotsystemet direkt. Vid gödsling är det lämpligt att vattna växterna om ingen nederbörd väntas, så att gödselmedlet löses upp mer effektivt i jorden.
Kalkning av marken i samband med höstgödslingen
Om jorden inte har kalkats på våren i samband med gödslingen, är det lämpligt att göra det på hösten. Kalk höjer pH-värdet i sura jordar. Växter som växer i en alltför sur jord kan inte tillgodogöra sig näringsämnena och gödslingen går till spillo. Därför är kalkningen viktig för växternas upptag av gödningsmedel.
Andra viktiga arbeten i trädgården inför hösten
Förutom höstgödslingen finns det andra uppgifter att komma ihåg:
Växtskydd: Särskilt känsliga växter som perenna blommor, rosor och andra växter som kommer från sydligare områden behöver skyddas mot kylan under en nordlig vinter. Snö är naturligtvis en bra isolator, men på många ställen kan du behöva vänta till senvintern innan snön kommer, och det är inte säkert att den gör det.
Vattna dina växter väl innan du skyddar dem. Använd presenningar, barkmull, torra löv eller kvistar för att täcka växternas rötter och skydda dem mot stark kyla och frost. Täckningen ska läggas i ett cirka 5 till 10 cm tjockt lager. De känsligaste växterna kan också skyddas med en skyddande gasbinda.
Vinterhärdiga växter, t.ex. tuijor, bör också skyddas med en täckduk under vintern och en bra bit in på våren. Även om solen börjar värma kommer marken fortfarande att vara frusen och växterna kan inte ta upp vatten. Gasväven hindrar vattnet från att avdunsta, så att växterna inte torkar ut.
Växter eller blommor i krukor är särskilt känsliga för kyla eftersom deras rötter inte har jordens skydd. Det är därför särskilt bra att skydda krukväxter genom att placera dem på ett isolerande underlag och linda in dem i gasväv. Du kan också flytta in krukväxterna inomhus under vintern. Se dock till att du ger dem tillräckligt med vatten och ljus.
Förutom kylan kan vissa växter eller träd också behöva skyddas från djur som kaniner eller rådjur. Det enklaste sättet är att stänga in träd eller växter med ett tillräckligt högt trådnät.
2. Beskärning av träd och buskar: våren är den bästa tiden att beskära träd och buskar, men de torraste och mest skadade grenarna kan också kapas på hösten. Vissa trädarter, t.ex. lönn, brukar dock beskäras på hösten. Bärbuskar och fruktträd kan också beskäras på hösten efter att löven har fallit.
Beskärningen hjälper växterna att koncentrera sina resurser på de friskaste delarna och förhindrar också att olika växtsjukdomar sprids. Bärbuskar beskärs årligen för att ta bort några av de äldsta grenarna, så att nya skott kan utvecklas. Beskär dock inte träd eller buskar i onödan, eftersom t.ex. ruttnande svamp lätt kan växa på snittytan.
3. Plantering på hösten. Trädplantor bör också planteras på hösten, när marken fortfarande är varm men vanligtvis redan mycket fuktig. Vänta inte med planteringen till senhösten så att plantorna hinner rota sig innan den första frosten kommer. Hösten är också en bra tid att dela perenner.
4. Rensa löv och grenar: Kratta ihop fallna löv och samla dem i kompost eller använd dem som kompostmaterial. Om du klipper av grenar från träd eller buskar ska du inte slänga de grenar som fortfarande lever i komposten eftersom de kan börja växa igen.
5. Underhåll av växthus: Om du har ett växthus på gården eller i trädgården bör du också vinteranpassa det. Rengör växthuset noggrant för att ta bort döda växter och annat skräp. Rengör ytor och tvätta glas, rensa takfoten från löv och annat skräp och kontrollera växthusets struktur. Kontrollera att värme och ventilation fungerar som de ska.
6. Underhåll av verktyg och utrustning: Kontrollera och underhåll trädgårdsredskap och maskiner så att de är redo för nästa växtsäsong. Se till att verktygen förvaras torrt under vintern.
7. Se till att alla gångvägar är säkra. Det kan finnas lösa stenar i markbeläggningen som man lätt snubblar över. Höstregn kan orsaka pölar på gropiga grusvägar eller stigar, så de bör beläggas om. Se också till att övervuxna träd eller buskar inte skapar visuella hinder vid uppfarter.
Dessa tips ger dig en bra att-göra-lista för trädgårdsskötsel under sensommaren och tidig höst! Vi har ett omfattande utbud av tillbehör och verktyg som hjälper dig att få din trädgård och ditt trädgårdsarbete gjort på rätt sätt och i tid.