Gårdsplattor och gårdstenar

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-15 av 56

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
 1. Antik mursten grå 180x360x150 Lakka
 2. Antik mursten svart 180x360x150 Lakka
 3. Antiksten grå 119x179x60 46st/m2
 4. Antiksten mini svart 117X117X60 73st/M2
 5. Antiksten svart 119x179x60 46st/m2 Lakka
 6. Citylaatta svart 238x238x60 9,1m2 Lakka
 7. Citymuurikivi musta 360x180x150 lohko Lakka
 8. Figurplatta kl405 400x400x50 karelia Lakka
 9. Gränskant loimu svart 140X100X330/372 Lakka
 10. Gräskant grå 300x135x80 Lakka Kampanjpris
  Gräskant grå 300x135x80 Lakka
  Lägsta pris under de senaste 30 dagarna: 3,10 €
  Kampanjslutdatum: 2024-08-31
 11. Gräskant grå 600x135x80 Lakka Kampanjpris
  Gräskant grå 600x135x80 Lakka
  Lägsta pris under de senaste 30 dagarna: 6,20 €
  Kampanjslutdatum: 2024-08-31
 12. Gräskant röd 300x135x80 Lakka
 13. Gräskant röd 600x135x80 Lakka
 14. Gräskant svart 300x135x80 Lakka
 15. Gräskant svart 600x135x80 Lakka
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-15 av 56

Sida
per sida
Sätt fallande sortering

Stora och små stenplattor


Stora och små stenar och plattor gör din trädgård snygg och elegant. De kan användas för trappor, rabatter, stigar, uteplatser och terrasser. Kantstenar hjälper till att hålla rabatterna snygga och prydliga, medan gångplattor skapar lättanvända stigar genom trädgården. Du hittar också snygga skifferplattor i vår webbshop för att ge din trädgård ett unikt utseende. 


Det finns ett brett utbud av plattor i olika storlekar, färger och former. De mest typiska små trädgårdsplattorna är 30x30 cm stora. Stora trädgårdsplattor är vanligtvis 50x50 cm. Kvadratiska plattor, såsom betongplattor och cityplattor, gör det lättare att placera gatstenar i trädgården och skapa raka gångar. Om du föredrar ett mer modernt och naturligt utseende i din trädgård kan du till exempel välja asymmetriska trappstenar.


Stenar som skapar stämning i trädgården


Beroende på färg och utformning skapar stensättningen den önskade stämningen i trädgården. Väl utformade markstenar kombinerar elegant trädgården, huvudbyggnaden och uthusen till en sammanhängande helhet. En av de mest populära markstenarna är den traditionella skiffern, ett naturligt, tidlöst och ekologiskt alternativ. Men om skiffer inte passar in i stämningen i din trädgård finns det gott om andra alternativ.


Det finns en rad olika färger som sträcker sig från svarta och grå nyanser till rött. Om du vill ha mer kontrast i din trädgård kan du till exempel välja ljusgrå stenar och kombinera dem med svarta murstenar i rabatterna. Förutom färgen påverkas valet av plattor också av ytan, som kan vara strukturerad eller slät. En mönstrad platta, till exempel en traditionell antik kakelplatta, livar upp även en större yta. En slät gårdsplatta däremot lugnar ner trädgårdens helhetsintryck.


Hur installeras gångplattor?

För ditt stenläggningsprojekt bör du ha tillräckligt med verktyg som är särskilt utformade för att göra det enklare att lägga stenarna själv. Rätt verktyg säkerställer ett mer exakt och färdigt jobb. En stensåg av god kvalitet hjälper dig till exempel att kapa stenarna eller plattorna till precis rätt mått utan att riskera att spräcka stenen eller plattan.

Rätt val av verktyg och säkerhetsutrustning minskar också risken för skador. När du använder kvalitetsverktyg och rätt metoder blir slutresultatet oftast mer professionellt. Skaffa åtminstone följande verktyg för installation av trädgårdssten:

- Spade, borste och kratta

- Måttband och rätvinkel

- Guideband och rep

- Markvibrator

- Gummihammare

- Stensåg eller stenskärare

- Sandskyffel eller cementskopa

- Säkerhetsutrustning

- Vattenbehållare

För att markera området som ska beläggas är det bra att använda till exempel hjälplinjer och rep för att säkerställa raka linjer och korrekta vinklar när stenarna installeras. En markvibrator används för att jämna ut underlaget och packa jorden så att den blir tillräckligt fast.

Att kapa och anpassa marksten till specifika former och vinklar kan vara svårt om man inte har rätt verktyg. Kapning görs bäst med en stensåg eller stenskärare. Med en gummiklubba kan du enkelt knacka markstenar i rätt form och storlek på plats. En gummihammare minskar också risken för att stenar går sönder.

Om du ska använda en sandspade eller en cementskopa beror på vad du vill använda för att fylla fogarna i markstenen. En sandspade är lämplig för att sprida ut sand och en cementspade för att fylla fogarna med cement. Vattenbehållaren gör att du enkelt kan blanda cementen och kan också användas för rengöring vid behov. Nedan berättar vi mer om fogning med sand eller cement.

Skyddsglasögon, handskar och skyddsskor är viktiga för säkerheten när du arbetar med vassa stenar och stora verktyg. Innan du påbörjar installationen ska du se till att du har alla nödvändiga verktyg och utrustning så att projektet inte stoppas på grund av brist på verktyg. Om du behöver råd om hur du väljer rätt verktyg kan du kontakta våra experter.

 

Om du behöver hjälp med ditt stenläggningsprojekt, kontakta experterna på Hartman. Vår kunniga personal kommer att ge dig de bästa tipsen för installation av gårdsplattor och hjälpa dig att välja de bästa verktygen för jobbet. Besök också vår Hartman-butik för att se vårt breda urval!

 

Gårdsplattor och gårdstenar -sortimentets produkter hem och till sommarstugan. Om du tillbringar de soliga dagarna helst på gården önskar vi dig välkommen till produktkategorin gård och trädgård. Vänta inte utan beställ produkterna från Gård och trädgård -urvalet med snabb leverans. Vi skickar produkterna inom ett dygn!