Bastupanel och bastulav

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-15 av 83

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
 1. 15x120x1800 Bastup.klibbal STS4
 2. 15x120x2100 Bastup.klibbal STS4
 3. 15x120x2100 Bastupanel värmebehandlad STS4 pp
 4. 15x120x2400 Bastup.klibbal STS4
 5. 15x120x2400 Bastup.värmebehandlad STS4 pp
 6. 15x120x2400 Panel asp STS
 7. 15x120x2700 Bastup.klibbal STS4
 8. 15x120x3000 Bastup.klibbal STS4
 9. 15x120x3000 Bastup.värmebehandlad STS4
 10. 15x140x2400 klibbal STS
 11. 15x90x1800 Bastup. värmebehadlad asp STP
 12. 15x90x1800 Bastup.klibbal STP
 13. 15x90x2100 Bastup. värmebehandlad asp STP
 14. 15x90x2100 Bastupanel klibbal STP
 15. 15x90x2400 Bastup.klibbal STP
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 1-15 av 83

Sida
per sida
Sätt fallande sortering

Vilka trämaterial används för bastupaneler och bastulav?

Bastupaneler och bastubrädor är en viktig del av bastuinteriören och skapar den önskade atmosfären. Paneler ger din bastu vackra och snygga vägg- och takytor, vilket gör den till ett mysigt utrymme för avkoppling och bastubad. 

Populära träslag för bastu är bland annat gran, al, klibbal och asp. Rakfibrig gran är ett av de mest hållbara bastumaterialen och har en klassisk ljus färg. Gran lämpar sig särskilt bra som panelmaterial för stugor eller trädgårdsbastur som är kalla en del av året.

Inhemsk furu har länge varit ett ganska underskattat material för bastur, men har blivit populärare på senare år på grund av de utmaningar som tillgången på al och asp innebär. Furu uppfattas ofta som ett hartshaltigt trämaterial, varför man länge har undvikit att använda det i bastur. Kådan bildas dock ofta endast i vedeldade bastur med 100 grader och ses därför inte längre som ett problem i moderna elektriska bastur med 50-70 grader.

Bastupanel och pris

Priset på en bastupanel beror mycket på det valda materialet. Även om vissa träslag är billigare än andra är det värt att välja högkvalitativa trämaterial till din bastu, så att den håller i många års användning och förblir vacker och bekväm. De billigaste materialen för bastuplattor är raksträftad gran och frisksträftad gran. 

När du panelerar din bastu är det viktigt att ta hänsyn till storleken på det tillgängliga utrymmet. Panelens orientering kan styra rummets dynamik, som kompletteras av en väl utformad belysning. Indirekt belysning lyfter till exempel ofta fram formerna och lyfter vackert fram träets texturer och egenskaper. För en mindre bastu passar horisontell panelering bra, men för en större bastu kan vertikal panelering vara lättare att åstadkomma. 

Behandling av bastupaneler

Behandlingen av bastupanelen påverkar panelens egenskaper. Den skyddande behandlingen av bastupanelen hjälper träet att klara förändringar i temperatur och fuktighet, vilket innebär att träet håller sig vackert längre och är lättare att rengöra. Det finns produkter för behandling av bastupaneler, så att träet inte blir varmt när bastun används. Därför lämpar sig till exempel lack inte för bastu.

Värmebehandlade bastuplattor, till exempel asp, är mycket motståndskraftiga mot slitage och fukt. Värmebehandlingen minskar avsevärt materialets fuktupptagningsförmåga, vilket också gör att det kan behålla sin form. Vid värmebehandlingen används endast vattenånga och värme, vilket gör det till ett giftfritt och miljövänligt alternativ. Värmebehandlingen ger panelen en vacker brun yta, men om du vill fördjupa nyansen kan du välja att behandla panelen med en behandlingsolja, som också skyddar träets yta. 

Bastupaneler kan också behandlas med en bastuskydd. Det finns många olika färgalternativ för bastubehandlade paneler, från mörka paneler till ljusa paneler. När du vill behandla dina bastupaneler själv finns det många alternativ för att ge panelerna den finish du vill ha.

Att välja bastulav

Bastulavar kan byggas enligt dina önskemål. Traditionella raka brädor har ersatts av böjda ytor och snygga hörnlösningar. Många moderna bastur har också en rad ergonomiska ryggstöd och andra komfortfunktioner. När du köper bastulav är det lämpligt att välja en virkeslängd som ligger så nära den längd som du behöver för att bygga dina bastubänkar. På så sätt minimeras svinnet och konstruktionen blir enklare.

Höjden på bastubänkar är vanligtvis ca 50-60 cm över golvet, så att de är lätta att klättra upp på. Brädornas höjd beror dock på bastuns totala höjd. Det är lämpligt att börja dimensionera brädorna från taket och lämna ett utrymme mellan taket och den översta brädan, vanligtvis cirka 100-120 cm. Utrymmet mellan de övre och nedre brädorna är cirka 40-45 cm och trappstegen 30-35 cm.

Vi har ett stort antal alternativ att välja mellan, så du kan välja de paneler och brädor som passar dina personliga preferenser och utseendet på din bastu. Du kan också hitta ett sortiment av träskydd och ytbehandlingsprodukter. I vår webbutik hittar du också kvalitetskaminer, bastugryta och kakel för basturenovering. Kom ihåg att avsluta din bastu med snygga bastumöbler, till exempel en bastustäva och en bastumätare. Beställ dina bastupaneler nu i vår webbutik eller kom till Hartmans butik för att jämföra sortimentet!

 

Ett brett urval av Bastupanel och bastulav produkter innehåller allt som behövs för att bygga ett nytt badrum eller renovera gammalt. Till badrummet och bastun hittar du i vår näthandel högklassiga produkter från Harvia, Narvi, Svedbergs och Pisla. Produkterna i Bastuvirke -urvalet skickar vi ut samma dag och du får försändelsen snabbt och smidigt.