Komposter och utedass

Visa som Rutnät Listvy

7 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering
 1. Ekotoa 50l Kekkilä
 2. Ekotoa för uthus 230l Kekkilä
 3. Hemkompostor kestävä+ 230L grå Kekkilä
 4. Kekkilä ekotoa 100L
 5. Kompostbehållare 310L Kekkilä
 6. Komposterande torrtoalett 230 l, EKO Kekkilä
 7. Varmkompostbehållare 225l Kekkilä Kampanjpris
  Varmkompostbehållare 225l Kekkilä
  Lägsta pris under de senaste 30 dagarna: 509,00 €
  Kampanjslutdatum: 2024-04-30
Visa som Rutnät Listvy

7 artiklar

per sida
Sätt fallande sortering

Komposter och komposttoaletter är en ekologisk handling.

Komposter och komposttoaletter gör det enkelt att kompostera. Kompostering är ett steg mot ett grönare liv, vilket görs enkelt med moderna kompostorer. Kompostering är en utmärkt miljöaktivitet, eftersom den minskar deponiavfallet och därmed metanutsläppen. Kompostering kan beskrivas som miljöskydd när det är som bäst.


Värmekomposter, lövkomposter eller stugkomposter?

Välj en komposter för ditt hem eller din stuga beroende på vad den ska användas till. Kompostering är ett utmärkt sätt att minska det blandade avfallet. En överraskande stor del av hushållsavfallet är bioavfall som kan komposteras. Det bästa sättet att återvinna köksavfallet är att använda en av de olika typerna av snabbkompostorer eller högeffektiva kompostorer. En liten komposter är lätt att placera i närheten av köket och gör det enkelt att ta hand om familjens organiska avfall. Små komposterare fungerar också bra som stugkomposterare, som effektivt göder rabatterna utan att du behöver tänka på avfallshantering.

En värmekomposter komposterar bioavfall snabbt och är idealisk för användning året runt. En förseglad komposter förhindrar skadedjur från att sprida avfallet, vilket gör att kompostorn kan göra sitt jobb i lugn och ro. En värmekomposter bör dimensioneras enligt den mängd avfall som ska komposteras, eftersom en för liten komposter kanske inte klarar av att hantera den stora mängd avfall som planeras. Om kompostorn är för stor kanske komposteringen inte kan fortsätta. Om komposten börjar lukta är fukthalten förmodligen för hög och syret har tagit slut. Om så är fallet bör du blanda komposten ordentligt och till exempel tillsätta grovt komposttäckningsmaterial.

Förutom en värmekomposter är en lövkomposter också en bra idé för en stor trädgård. En trädgårdskomposter komposterar en stor del av trädgårds- och trädgårdsavfallet. En självbyggd ram kan naturligtvis användas för kompostering av växter, men för effektiv kompostering är en komposter där temperaturen hålls relativt hög bäst. Ju varmare komposten är, desto snabbare bryts avfallet ner. Det är bra att hålla trädgårdsavfallet fuktigt genom att vända avfallet då och då eller genom att tillsätta olika typer av kompostrester. Undvik att lägga ogräs och växter som innehåller sjukdomar och skadedjur i kompostern, eftersom de kan spridas på nytt på gården med kompostjorden. Genom att kompostera löv- och trädgårdsavfall kan du ge viktiga näringsämnen tillbaka till din trädgård.


Komposttoaletter och torrtoaletter

De flesta stugor och fritidshus har idag en komposttoalett, en effektiv och ekologisk lösning för utomhustoaletter. Komposteringstoaletter förbättrar toalettkomforten och förhindrar markföroreningar. Fast avfall komposteras snyggt och effektivt i toaletten. När toalettkompostern används på rätt sätt stinker den inte och behöver inte tömmas särskilt ofta. Det är en bra idé att ha tillräckligt med strö i närheten av toaletten och lägga till mer efter varje besök. Syftet med ströet är att täcka avfallet, absorbera lukt, absorbera överflödig fukt och fungera som ett hjälpmedel vid komposteringen av toalettavfallet. En lämplig mängd strö är cirka 2-3 dl efter varje besök. 

Jämfört med en traditionell torrtoalett är en komposttoalett en mycket bekvämare lösning. I den gammaldags toaletten måste avfallet tömmas separat i komposten för att komposteras, medan komposteringstoaletten komposterar avfallet omedelbart. Från kompostorn är det lätt att överföra det direkt till den sekundära komposthögen för att mogna. Det färdiga kompostavfallet kan användas t.ex. i rabatterna i stugträdgården. Placeringen av toaletten bör väljas så att det är så enkelt som möjligt att tömma toaletten.


Hur kompostorn fungerar

Komposterare ger perfekta förutsättningar för kompostering av bioavfall. Kompostorer är ofta värmeisolerade, eftersom kompostering får innetemperaturen att stiga, dvs. komposten brinner. En ny komposter börjar vanligtvis värmas upp inom några dagar efter installationen. 

Kompostering delas in i tre faser: en uppvärmningsfas, en varm fas och en kylfas. Temperaturen i kompostorn kan nå upp till 80 grader Celsius, men den ligger oftast mellan 60 och 70 grader Celsius. Under uppvärmningsfasen blir komposten mycket sur, dvs. pH-värdet sjunker tills det börjar stabiliseras på en neutral nivå (pH 7). Temperaturen i kompostorn förblir hög i flera veckor tills kylnings- och mognadsfasen, som kan pågå i upp till flera månader, börjar. Längden på de olika faserna beror på kompostens storlek och struktur och på de råvaror som används i kompostorn.


Varför kompostering är viktigt

Insamling och kompostering av bioavfall ger användaren trädgårdsavfall och sparar pengar genom att minska mängden avfall som måste bortskaffas. Genom att kompostera skapar du utmärkta förhållanden för att avfallsnedbrytande mikroorganismer som bakterier och svampar ska trivas. Nedbrytningen av organiskt material genererar värme, vilket effektivt dödar frön och växtsjukdomar. Mikroorganismerna livnär sig på det nedbrutna materialet för att omvandla avfallet tillbaka till jord.

Mikroorganismernas arbete frigör vatten eller vattenånga, koldioxid, näringsämnen och värmeenergi, som alla bildar humus, vilket är viktigt för jorden. 100 kvadratmeter kräver ungefär 0,5 till 1 kubikmeter kompost när den appliceras i ett 5 cm tjockt lager. Kompostjord är ett utmärkt gödningsmedel för hela trädgården.

Kompostering har aldrig varit så enkelt! I vår webbshop hittar du komposter och torrtoaletter för både hem och stuga. Ta en titt på resten av vårt sortiment av trädgårdsprodukter. Om du föredrar det kan du hämta en produkt i vår butik eller på ett av våra hämtpunkter för näthandeln.

 

Komposter och utedass -sortimentets produkter hem och till sommarstugan. Om du tillbringar de soliga dagarna helst på gården önskar vi dig välkommen till produktkategorin gård och trädgård. Vänta inte utan beställ produkterna från Gård och trädgård -urvalet med snabb leverans. Vi skickar produkterna inom ett dygn!