Gårdsplattor och gårdstenar

Vi kan inte hitta produkter som matchade urvalet.

Stora och små stenplattor


Stora och små stenar och plattor gör din trädgård snygg och elegant. De kan användas för trappor, rabatter, stigar, uteplatser och terrasser. Kantstenar hjälper till att hålla rabatterna snygga och prydliga, medan gångplattor skapar lättanvända stigar genom trädgården. Du hittar också snygga skifferplattor i vår webbshop för att ge din trädgård ett unikt utseende. 


Det finns ett brett utbud av plattor i olika storlekar, färger och former. De mest typiska små trädgårdsplattorna är 30x30 cm stora. Stora trädgårdsplattor är vanligtvis 50x50 cm. Kvadratiska plattor, såsom betongplattor och cityplattor, gör det lättare att placera gatstenar i trädgården och skapa raka gångar. Om du föredrar ett mer modernt och naturligt utseende i din trädgård kan du till exempel välja asymmetriska trappstenar.


Stenar som skapar stämning i trädgården


Beroende på färg och utformning skapar stensättningen den önskade stämningen i trädgården. Väl utformade markstenar kombinerar elegant trädgården, huvudbyggnaden och uthusen till en sammanhängande helhet. En av de mest populära markstenarna är den traditionella skiffern, ett naturligt, tidlöst och ekologiskt alternativ. Men om skiffer inte passar in i stämningen i din trädgård finns det gott om andra alternativ.


Det finns en rad olika färger som sträcker sig från svarta och grå nyanser till rött. Om du vill ha mer kontrast i din trädgård kan du till exempel välja ljusgrå stenar och kombinera dem med svarta murstenar i rabatterna. Förutom färgen påverkas valet av plattor också av ytan, som kan vara strukturerad eller slät. En mönstrad platta, till exempel en traditionell antik kakelplatta, livar upp även en större yta. En slät gårdsplatta däremot lugnar ner trädgårdens helhetsintryck.


Hur installeras gångplattor?


Du kan installera plattorna själv eller vid behov anlita yrkesmän för att göra det åt dig. Börja med att mäta och markera området som ska stenläggas. Det är tillrådligt att utvidga området som ska stenläggas utanför det område som ska stenläggas. Under plattorna placeras bärande jord, till exempel grus eller krossad sten. Under gruset, mellan jorden och gruset, bör en filterduk läggas ut för att förhindra att materialen blandas. Slutligen ska jorden jämnas ut och komprimeras, helst med hjälp av vibrator. Ovanpå grundskiktet läggs ett lager sand, som kan vara fin sand eller stenaska.


Installationen av gatstenar är ett exakt arbete, och det är värt att vara uppmärksam på lastningsmönstret för gatstenarna. Installationen kan underlättas av till exempel en liner för att säkerställa att stenarna och fogarna är raka. Om det behövs någon uträtning bör det göras omedelbart. Undvik att gå på sand under installationen av plattor och stenar. Slutligen avslutas beläggningen med kantstenar och en fin sandfogning. 


Korrekt installerade markstenar håller i årtionden och behöver inte repareras. Högkvalitativa markstensplattor klarar av förändringar i väderförhållandena året runt och håller sig snygga. Du bör dock sopa eller skölja dem regelbundet.


Du hittar också massor av andra förnödenheter för ditt trädgårds- och gårdsbyggnadsprojekt i vår näthandel. Plattor, gödningsmedel, stängsel och trädgårdsredskap är nu lätta att beställa online för hemmet eller hämta i din Hartman-butik!

 

Gårdsplattor och gårdstenar -sortimentets produkter hem och till sommarstugan. Om du tillbringar de soliga dagarna helst på gården önskar vi dig välkommen till produktkategorin gård och trädgård. Vänta inte utan beställ produkterna från Gård och trädgård -urvalet med snabb leverans. Vi skickar produkterna inom ett dygn!